USA pole presidendi sõnul seotud Iraani raketistardi ebaõnnestumisega

Copy
Kõnealune foto Imaam Khomeini kosmosekeskusest.
Kõnealune foto Imaam Khomeini kosmosekeskusest. Foto: / AP

USA president Donald Trump kinnitas reedel, et Ühendriigid pole kuidagi seotud Iraani kosmoseraketi stardi ebaõnnestumisega.

"USA pole seotud katastroofilise õnnetusega raketistardiks valmistumise ajal," sõnas Trump.

Satelliidi kosmosesse saatma pidanud Iraani kosmosekeskuse stardiplatvormist tehtud satelliitfotod näitavad, et seal plahvatas rakett.

Kui plahvatus saab ametliku kinnituse, siis on see Iraani selle aasta kolmas ebaõnnestunud raketistart. Eelmised olid jaanuaris ja veebruaris.

Riigimeedia ja ametnikud intsidenti Imaam Khomeini kosmosekeskuses seni kinnitanud pole. Keskus asub Iraani põhjaosas Semnani provintsis.

Planet Labs Inci tehtud satelliitpiltidelt on aga näha stardiplatvormilt tõusmas musta suitsusammast koos raketti püsti hoidnud konstruktsiooni ja raketi enda söestunud tükkidega.

Varasematel päevadel tehtud piltidelt oli näha, kuidas ametnikud stardiplatvormi uuesti siniseks värvisid. Neljapäeva hommikul oli aga pool värvist ära põlenud.

"Mis iganes seal ka juhtus, kuid see (rakett) lendas õhku ning te vaatate seal olnud asjade suitsevaid jäänuseid," ütles vanemteadur David Schmerler, kes töötab Middlebury rahvusvaheliste suhete instituudis.

Schmerleri sõnul näitavad pildid, et rakett plahvatas kas süütefaasis või sai platvormilt üürikeseks minema, kuid kukkus sinna tagasi. Platvormilt voolas maha vett, tõenäoliselt kustutusvett, ning lähedale olid pargitud paljud sõidukeid.

Juulis ütles Iraani infominister Mohammad Javad Azari Jahromi uudisteagentuurile AP, et Teheran plaanib tänavu veel kolme raketistarti. Kõigi eesmärk oli saata orbiidile satelliite.

Uudisteagentuur Mehr tsiteeris 13. augustil Jahromit ütlemas, et insenerid said kaitseministeeriumi jaoks valmis telekommunikatsiooni satelliidi Nahid-1. Seda võeti signaalina, et satelliit saadetakse peatselt orbiidile. Iraanis algas 24. augustil riiklik valitsemise nädal ning Teheran avaldab sageli selle jooksul uusi projekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles