Rannahooaja kokkuvõte: purjus mehed ja järelevalveta lapsed (1)

Copy
Rand.
Rand. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Täna lõpetab G4S rannavalve hooaja enamikes Eesti randades. Tartus Emajõe ja Anne kanali rannas töötavad vetelpäästjad Tartu linna tellimusel 8. septembrini.

Palavad suvepäevad tõid G4S rannavalvuritele rohkelt tööd. Kokku loeti 19 ranna kohta üle 6800 avaliku korra rikkumise. Ka tänavu suvel tuli rannakülastajatele peamiselt meelde tuletada, et klaastaara ja lemmikloomadega avalikku suplusranda tulla ei tohi. 

«Enamus rannakülastajaid olid siiski eeskujulikud ja tublid. Suur tänu kõigile, kes oskasid ohte märgata ning ennast ja teisi hoida,» kiitis G4S Eesti rannavalve juht Henry Seemel inimesi.

Olulisemateks murekohtadeks olid rannavalvuritele mehed, kes purjuspäi vette minnes end ohtu seadsid ja omapäi randa lubatud lapsed.

«Inimesed küll teavad, et alkoholijoobes vette minek on ohtlik, aga peale märjukese tarvitamist see ohutunne kaob. Ei saada hakkama maa külgetõmbejõuga ega veepinnal püsimisega,» ütles Seemel.

Näiteks tõid 30. juunil vetelpäästjad Tartus Emajõest välja tugevas alkoholijoobes mehe, kes hoidis ujumisala märgistavast poist kinni ja ei suutnud enam kaldale ujuda.

27. juuli õhtul märgati Tartus Anne kanalis uppuvat meesterahvast. Rannavalvurid tõid 62-aastase mehe kohe kaldale ja alustasid tema elustamist, mida jätkasid kiirabitöötajad. Kahjuks mehe elu päästa ei õnnestunud. Hukkunu oli vetelpäästjate hinnangul joobes.

«Tegelikkuses päästsid rannavalvurid joobes inimeste elusid üksjagu juba sellega, et nähes tuigerdavaid sihikindlalt vee poole liikuvaid inimesi, keelati neil vette minek või juhatati tagasi kuivale maale,» ütles Seemel.

Alkoholijoobes rannakülastajate hulk kasvas randades siis, kui vee ääres toimus mõni rahvarohke üritus.

Abistav käsi tuli rannavalvuritel ulatada ka uppumisohtu sattunud lastele. «Kui vetelpäästjal tuli appi tõtata uppumisohus lapsele, siis lapsevanemat polnud enamasti lähedal või isegi mitte rannas. Vees satuvad ohtu ennekõike need lapsed, kelle tegemisi lapsevanem ei jälgi,» rääkis Seemel.

6. juunil tõid G4S vetelpäästjad Pärnu rannas kaldale kaks tüdrukut, kes olid täispuhutava madratsiga sügavasse vette triivinud. Laste vanemaid rannas ei olnud.

Esmaabi osutasid vetelpäästjad rannalistele 676 korral. Valdavalt oli tegemist kergemate marrastuste ja lõikehaavadega. Üheks lõikehaavade põhjustajaks olid randa toodud ja lõhutud klaastaarast tekkinud klaasikillud.

Ligi 100 G4Si vetelpäästjat hoidsid rannalistel silma peal 19 supelrannas Tallinnas, Tartus, Võrus, Otepääl, Elvas, Põlvas, Türil, Viljandis, Haapsalus ja Pärnus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles