Britid avaldavad meelt Johnsoni otsuse vastu parlamendi töö peatada

Copy

Paljudes Suurbritannia linnades tulid täna rahvahulgad tänavaile avaldama meelt peaminister Boris Johnsoni otsuse vastu peatada parlamendi töö mõni nädal enne Brexitit.

Protestidele eelnev nädal on olnud poliitiliselt pinev. Johnsoni vastased püüavad tema sammu kohtus tühistada ja parlamendiopositsioon kavandab seadust, mis keelaks Euroopa Liidust leppeta lahkumise.

Tuhanded meeleavaldajad tulid erinevates linnades välja loosungi all #StopTheCoup (peatage riigipööre), korraldajate sõnul on osalejaid sadu tuhandeid.

«Segadused on ainus mõjutusvahend, millele protestijad saavad toetuda,» ütles väljaastumise korraldaja Michael Chessum rühmitusest Another Europe is Possible.

Me peame sundima valitsust kurssi muutma, lisas ta.

Opositsioonilise Tööparteiga lähedalt seotud vasakpoolne gupp Momentum kutsus oma poolehoidjaid sildu hõivama ja tänavaid blokeerima.

Keskne meeleavaldus leidis aset Londonis Johnsoni Downing Streeti ametiresidentsi ees, kus osalejad EL-i lippude all puhusid vilesid, tagusid trumme ja skandeerisid «Häbi, Boris Johnson!».

Lisaks kanti käsitsi maalitud plakateid kirjadega nagu: «kaitske demokraatiat: seiske vastu parlamendi seiskamisele!» ja «ärka, ÜK! või tere tulemast Saksamaale 1933».

«Otsus, mis saab Brexitist, ei peaks olema Johnsoni teha,» lausus 71-aastane Bernard Hurley. «Ta võttis parlamendilt otsustusõiguse, mis on ebademokraatlik.»

Rahvahulgast marssis politsei saatel läbi tosinkond Briti lippudesse mähitud pöetud peaga meest, skandeerides: «Mida me tahame? Brexitit! Millal me seda tahame? Kohe!»

Demonstratsioone peeti veel 30 linnas, muu hulgas Manchesteris, Yorkis, Newcastle'is, Šotimaa pealinnas Edinburghis ja Põhja-Iirimaal Belfastis.

Kuu aja eest peaministriks saanud Johnson katkestas kolmapäeval parlamendi töö 10. septembrist 14. oktoobrini. Sammus nähakse soovi piirata parlamendiliikmete aega leppeta Brexiti takistamiseks.

Johnson on lubanud viia Ühendkuningriigi EL-ist välja ettenähtud ajal 31. oktoobril ja seda ka juhul, kui lahkuda tuleb leppeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles