Itaalia koalitsioonikõnelused jätkuvad pärast põgusat tüli

Copy
Luigi Di Maio Viie Tähe Liikumisest kõnelemas eile pressiga pärast usutelu peaministrikandidaadi Giuseppe Contega.
Luigi Di Maio Viie Tähe Liikumisest kõnelemas eile pressiga pärast usutelu peaministrikandidaadi Giuseppe Contega. Foto: Luigi Mistrulli/SIPA / Luigi Mistrulli/SIPA

Läbirääkimised Itaalia eliidivastase Viie Tähe Liikumise ja vasakpoolse Demokraatliku Partei vahel jätkusid laupäeval pärast lühiajalist tüli, mis oli ähvardanud sündiva koalitsiooni kraavi tõugata. 

Varem vaenujalal olnud erakonnad, kes olid leppinud kokku valitseda koos, et takistada ennetähtaegseid valimisi, olid positiivses meeleolus pärast poliitikakõnelusi, millel osales ka peaministrikandidaar Giuseppe Conte. 

«Me oleme teinud mõned sammud edasi,» ütles Itaalia Demokraatliku Partei (PD) fraktsiooni juht alamkojas Graziano Delrio.

Lähitundidel on oodata kõneluste jätkumist Viie Tähe Liikumisega (M5S), lisas ta. 

President tegi Contele ülesandeks moodustada uus valitsus pärast seda, kui Itaalia populistlik koalitsioon augustis kokku kukkus.

Reedel deklareeris aga M5S, kellel on parlamendis palju enam kohti kui uuel liitlasel, et lepe võib endiselt nurjuda, kui PD ei nõustu selle võtmenõudmistega. 

M5S-i liidri Luigi Di Maio hoiatus pani turud muretsema ja vihastas PD-d. 

«Näeme lähitundidel, kuid esialgsed kõnelused on läinud hästi,» ütles M5S-i senatifraktsiooni juht Stefano Patuanelli.

Itaalia on olnud poliitilises kriisis sestsaadik, kui parempopulistist siseminister Matteo Salvini loobus toetamast koalitsiooni M5S-iga. 

PD ja M5S-i liit hoias parempopulistid võimult eemal, kuid valimiskastide juurde naasmine tuleks tõenäoliselt kasuks just Salvinile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles