Taliban ründab järjekordset Afganistani linna

Copy
Afganistani sõdurid Kunduzis.
Afganistani sõdurid Kunduzis. Foto: Xinhua/Scanpix

Taliban, kelle pealetungi Kunduzile valitsusväed eile tagasi lõid, ründas täna järgmist linna - Baghlani provintsi pealinna Puli Khumrit, teatasid ametnikud.

Teade uuest rünnakust tuli mõni tund pärast seda, kui USA pealäbirääkija Zalmay Khalilzad oli kuulutanud, et Kataris peetavatel kõnelustel islamiliikumisega ollakse jõudnud «kokkuleppe lävele».

Khalilzadi sõnul hoiatas ta Dohas Talibani, et «selline vägivald peab lõppema». 

Uued pealetungid ei näi siiski kõigutavat läbirääkija otsust jõuda kokkuleppele, mis võimaldaks USA-l oma 14 000 sõdurit Afganistanist välja viia.

Khalilzad külastab pühapäeval Kabuli, et viia ka Afganistani valisus veel sõlmimata kokkuleppega kurssi. Nii tema kui Taliban on kinnitanud kõnelusvooru lõppemist.

Talibani rünnakutes nähakse soovi tugevdada läbirääkimispositsiooni. USA vägede lahkumist nõudva rühmituse kontrolli all on ligikaudu pool riigist ja nad on tugevaimad alates lüüasaamisest 2001. aastal, mil Ameerika väed Afganistani tungisid. 

Mõne kriitiku arvates ootab Taliban lihtsalt USA vägede lahkumist ega kavatsegi teha valitsusvägedega relvarahu, kui on selle saavutanud.

Baghlani provintsi politseiülema pressiesindaja Jawed Basharat ütles, et lahingud käivad Puli Khumri servas. Ohvrite kohta esialgu andmeid ei ole.

«Kuulda on plahvatusi. Inimesed on ka mures,» ütles kohaliku volikogu esimees Safdar Mohsini.

«Taliban on elurajoonides ja võitleb Afganistani julgeolekujõududega. Meil on vaja võimalikult kiiresti lisajõude, vastasel juhu läheb olukord päris halvaks.»

Mohsini lisas, et kui Taliban linna siseneb, on teda väga raske välja lüüa. Mõnest kontrollpunktist põgenesid julgeolekujõud vastupanu osutamata, ütles ta.

Puli Khumri linn asub Kabulist 230 kilomeetrit põhjas.

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid kinnitas Twitteris, et võitlejad on linnas ja piiravad kuberneri maja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles