Liibanon kutsus USA-d ja Prantsusmaad pärast vaenutegevust sekkuma (2)

Copy
Liibanoni peaminister Saad Hariri (vasakul) 15. augustil Washingtonis ühisel pressikonverentsil USA välisministri Mike Pompeoga.
Liibanoni peaminister Saad Hariri (vasakul) 15. augustil Washingtonis ühisel pressikonverentsil USA välisministri Mike Pompeoga. Foto: ALEX WONG/AFP/Scanpix

Liibanoni peaminister Saad Hariri ärgitas pühapäeval Ühendriike ja Prantsusmaad sekkuma pärast seda, kui šiialiikumise Hizbollah ja Iisraeli vahel puhkes piiriülene tulevahetus. 

Hariri võttis ühendust USA välisministri Mike Pompeo ja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni diplomaatilise nõunikuga, et paluda nende riikide ja «rahvusvahelise kogukonna sekkumist seoses arengutega lõunapiiril», teatas Hariri kantselei avalduses. 

Iisraeli sõjavägi teatas pühapäeva pärastlõunal tankitõrjerakettide tulistamisest Liibanonist Iisraeli ja lubas avada vastutule.

Liibanoni šiialiikumine Hizbollah väitis pühapäeval, et hävitas Iisraeli põhjaosas juudiriigi tanki ning tappis ja vigastas selle meeskonnaliikmeid.

Liibanoni sõjaväe teatel tulistas Iisrael pärast tankitõrjerakettide tulistamist Liibanonist oma territooriumile Liibanoni lõunaossa 40 raketti. 

"Iisraeli okupatsiooniväed ründasid üle 40 kobar- ja süüteraketiga alasid väljaspool Maroun al-Rasi, Aitarouni ja Yarouni," seisis Liibanoni armee avalduses. 

Hizbollah´ telekanal Al-Manar teatas pühapäeval liikumise juhile Hassan Nasrallah´le viidates, et «Islamivastupanu viis ellu peasekretäri lubaduse vastata kahe agressiooni eest». 

Telekanal viitas Iisraeli 24. augusti õhurünnakule Süürias, milles hukkus kaks Hizbollah´ liiget ja droonirünnakule Beirutis. 

Liibanoni ja Iisraeli piiril relvarahu jälgiv ÜRO rahuvalvemissioon (UNIFIL) ärgitas vaenupooli ilmutama maksimaalset vaoshoitust.  

«UNIFIL uurib tulevahetust üle Sinise joone» Liibanoni ja Iisraeli vahel, lausus missiooni pressiesindaja Andrea Tenenti AFP-le. 

UNIFIL-i ülem «kindralmajor Stefano Del Col on ühenduses osapooltega, ärgitades maksimaalsele vaoshoitusele, ja palus kõik tegevused seisata», sõnas ta. 

UNIFIL-is tegutseb praegu umbes 10 500 sõdurit 41 riigist. Suurem osa üksusi on paigutatud Liibanoni Litani jõuest lõunasse ja piirile Iisraeliga.

2006. aasta suvel sai Iisraeli ja Hizbollah vahel kuu aega kestnud ja patiseisuga lõppenud lühikeses, kuid verises sõjas surma üle 1200 Liibanoni elaniku ja rohkem kui 160 iisraellast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles