Fotod ja videod: Bahama saarestikus möllab orkaan Dorian

Copy
Dorian on teel.
Dorian on teel. Foto: Ramon Espinosa / AP / Scanpix

Bahamal möllav Dorian on tugevnenud viienda kategooria orkaaniks ja liigub aina edasi.

«Abaco saartel on kujunenud katastroofilised tingimused,» teatas Miamis asuv USA riiklik orkaanikeskus (NHC) Eesti aja järgi pühapäeval kell 17. NHC teatel on Dorianist saanud lähiajaloo tugevaim orkaan Bahama loodeosas, mille tuultekiirus ulatub 79 meetrini sekundis (285 km/h).

Võimud andsid tormile kõige lähemal asuvate Abaco saarte elanikele hoiatuse «otsekohe kõrgemal asuvasse varjupaika minna». Turistidel paluti saarestikult lahkuda.

Bahama peaminister Hubert Minnis hoiatas kokku kutsutud pressikonverentsil, et Doriani näol võib olla tegu rängima orkaaniga, mis kunagi saarestikku tabanud. «See on kõige kurvem ja halvim päev mu elus pöörduda Bahama rahva poole,» ütles Minnis. «Me seisame silmitsi orkaaniga ja sellisega, mida me pole Bahama ajaloos varem nähtud.»

Minnis lisas: «Ma tahan, et te meeles peaksite, kodusid, maju, teid saab asendada, kuid elusid mitte.» Minnise sõnul on orkaani tõttu ohus 73 000 inimest ja 21 000 kodu. 

Prayers. Abaco Islands in the eye now. #Dorian pic.twitter.com/lnXhBAi1LJ

Dorian peaks liikuma otsejoones üle saarestiku ning jõudma pühapäeva ja esmaspäeva vahel ka Suur Bahama saarele, teatas NHC. NHC direktor Ken Graham ütles Facebookis, et Bahamal jäävad suurorkaani tingimused kestma 30 tunniks või isegi kauemaks.

USA sünoptikud ennustasid Bahamal 18-23 jala ehk 5-7 meetri kõrgust merevee taseme tõusu. 

Ühendriikides on Doriani lähenedes kuulutatud eriolukord välja Florida ja Georgia osariikides. 

Sotsiaalmeedias võttis sõna ka USA president Donald Trump, kes tühistas orkaani tõttu osalemise Teise maailmasõja alguse 80. aastapäeva mälestusüritustel Poolas. Trump kutsus inimesi üles olema ettevaatlikud.

Foto: BBC
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles