REPORTAAŽ SAKSAMAALT. «Meil läheb paremini kui teil Eestis» (1)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Brandenburgi liidumaa idaosa on koduks lääneslaavi rahvale sorbidele. Candy Hentschel (paremal) andis valimistel hääle traditsioonilisi rahvarõivaid kandes.
Brandenburgi liidumaa idaosa on koduks lääneslaavi rahvale sorbidele. Candy Hentschel (paremal) andis valimistel hääle traditsioonilisi rahvarõivaid kandes. Foto: PATRICK PLEUL/AFP/Scanpix

Kui Dresdeni valimisjaoskonnad eile kell kaheksa hommikul uksed avasid, valitses väljas juba kõrvetav kuumus. Ent linnaelanike hommikujooksud ja kohvikupidajate ettevalmistused pühapäevaste nautlejate võõrustamiseks ei andnud aimu, et tegemist on päevaga, mis näitab, kui sügavad on lõhed endiste idasakslaste ja läänesakslaste vahel.

Täpselt nii otsustavat rolli omistati Saksamaa idaosas Saksimaa ja Brandenburgi liidumaal toimunud kohalike parlamentide ehk Landtag’ide valimistele.

Kolmkümmend aastat pärast Berliini müüri langemist räägitakse endiselt, et kommunistliku režiimi alt vabanenud Saksamaa idaosa liidumaad vaevlevad tööpuuduse käes, seal on kehvemad palgad ja muret teeb väljaränne ning nad tunnevad end valitsuse poolt hüljatuna. Kõike seda peetakse põhjuseks, miks piirkonnas sõidab edu laineharjal paremäärmuslik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles