Hizbollah' liidri sõnul Iisraeli punaseid jooni enam ei eksisteeri

Copy
Liibanoni šiialiikumise Hizbollah juht Hassan Nasrallah.
Liibanoni šiialiikumise Hizbollah juht Hassan Nasrallah. Foto: EPA/Scanpix

Hizbollah' liider Hassan Nasrallah teatas esmaspäeval, et Liibanoni šiialiikumise vastasseisus Iisraeliga ei ole enam mingeid punaseid jooni. 

Päev varem pidasid Iisrael ja Hizbollah viimastel andmetel ohvriteta lõppenud piiriülese tulevahetuse.

«Eile ületas vastupanu Iisraeli suurima punase joone,» lausus Nasrallah, selgitades, et Hizbollah' tulistatud tankitõrjeraketid tabasid piirkonda Iisraeli rahvusvaheliselt tunnustatud piirides, mitte Iisraeli ja Liibanoni vaidlusalustel aladel.

«Varem vastasime rünnaku korral Shebaa farmide piirkonnas,» lausus Hizbollah' liider kahe riigi vaidlusalusele piirkonnale viidates. «Eile aga andsime vastulöögi üle rahvusvahelise piiri», ületades selle, mida Iisrael peab punaseks jooneks, lisas ta. 

Liikumise liider kuulutas seepeale, et punaseid jooni enam ei eksisteeri ja tõotas vastata Iisraeli järgmistele rünnakutele löökidega «sügaval Iisraeli territooriumil».

«Kui te meid ründate, sattuvad ohtu ja võetakse sihikule teie piirid, sõdurid ja asundused - nii need, mis asuvad piiril, kui ka need, mis asuvad sügaval Iisraelis,» lausus Nasrallah. 

«Kui peaks aset leidma mis tahes agressioon Liibanoni vastu, ei ole olemas selliseid asju nagu rahvusvahelised piirid,» sõnas Hizbollah' liider. 

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu oli varem esmaspäeval öelnud, et juudiriik on valmis igaks stsenaariumiks. «Me teeme ka edaspidi kõik vajaliku Iisraeli julgeoleku tagamiseks merel, maismaal ja õhus ja me jätkame tegutsemist täppisrakettide ohu vastu,» lausus ta. 

Iisraeli teatel tulistas Hizbollah pühapäeval juudiriigi territooriumile mitu tankitõrjeraketti ning šiialiikumise telekanal Al-Manar näitas esmaspäeval ülesvõtet kahe tankitõrjeraketi tulistamisest Iisraeli soomusmasina pihta. 

Iisrael vastas Hizbollah' tulele vastutulega ning Liibanoni sõjaväe teatel tulistas Iisrael riigi lõunaossa 40 raketti. Iisrael täpsustas hiljem, et vastas umbes 100 suurtükimürsu väljatulistamisega kahele või kolmele Hizbollah' tankitõrjeraketile, mis tabasid Iisraeli sõjaväepataljoni peakorterit ja sõjaväemeedikute sõidukit. 

Hizbollah väitis, et hävitas Iisraeli põhjaosas tankitõrjerakettidega juudiriigi tanki ning tappis ja vigastas selle meeskonnaliikmeid. Iisrael lükkas teated ohvritest tagasi. 

Hizbollah' väitel oli rünnak kättemaksuaktsioon 24. augusti Iisraeli õhurünnaku eest Süürias, kus hukkus kaks šiialiikumise liiget, ja droonirünnaku eest Liibanoni pealinnas Beirutis päev hiljem. 

Vaenutegevus leidis aset pisut rohkem kui kaks nädalat enne Iisraeli erakorralisi valimisi, mille tulemusena loodab 10 aastat peaministrina töötanud Netanyahu võimule jääda. Analüütikute hinnangul püüab ta enne valimisi suuremat konflikti vältida. 

2006. aasta suvel sai Iisraeli ja Hizbollah vahel kuu aega kestnud ja patiseisuga lõppenud lühikeses, kuid verises sõjas surma üle 1200 Liibanoni elaniku ja rohkem kui 160 iisraellast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles