Lõuna-Korea justiitsministrikandidaat vastas 11 tundi ajakirjanikele

Copy
Lõuna-Korea justiitsministrikandidaat Cho Kuk.
Lõuna-Korea justiitsministrikandidaat Cho Kuk. Foto: EPA / Scanpix

Lõuna-Korea justiitsministrikandidaat, keda süüdistatakse silmakirjanikkuses ja onupojapoliitikas, vastas maine parandamiseks 11 tundi ajakirjanike küsimustele.

President Moon Jae-in nimetas laitmatu teenistuskäiguga juuraprofessori Cho Kuki augustis justiitsministriks ja arvati, et tema ametisse kinnitamine on pelk formaalsus. Juba hakati rääkima, et ministrikoht on Chole hüppelauaks presidenditoolile.

Protsess kujunes aga parteivõitluse tandriks ning tekkisid küsimused Cho tütre hariduse ja sugulaste investeeringute kohta kahtlase tegevusega erakapitalile kuuluvasse fondi.

Cho soostus küsimustele vastama ja istus eile kell 15.30 laua taha 300 ajakirjaniku vastu. Samaks ajaks kavandatud parlamendi küsimistele vastamine jäeti tunnistajate nimekirja üle tekkinud poliitiliste erimeelsuste tõttu ära.

Pressikonverents lõppes alles täna öösel kell 2.16.

Chod süüdistati silmakirjalikkuses, sest ta pani oma tütre eliitkooli, milletaolisi oli ise kritiseerinud. Väidetavalt kasutati tütre hariduse edendamiseks perekonnatutvusi.

Lõuna-Korea on äärmiselt võistluslik ühiskond, kus õige kooliharidus määrab positsiooni ühiskonnas ja tööväljavaated. Cho oli öelnud, et eliitkoolid suurendavad ebavõrdsust ühiskonnas.

Cho tunnistas ajakirjanikele, et tema sõnad ja teod ei langenud kokku, ja väljendas kahetsust, et põhjustas noortele pettumuse.

Ministrikandidaat kinnitas aga, et ei tema ega ta perekond ole teinud midagi seadusevastast, ja lükkas tagasi opositsiooni nõude ametikohast loobuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles