Medõdede teade tasuta vaktsiini kadumisest üllatas meditsiiniasutusi

Agaate Antson
, reporter
Copy
Enne gripihooaja algust vaktsineerides saab parima kaitse.
Enne gripihooaja algust vaktsineerides saab parima kaitse. Foto: Joe Raedle / AFP

Täna teatas kooliõdesid ühendav organisatsioon SA Tallinna Koolitervishoid meediaväljaannetele, et uuest aastast enam 13-14 aastaseid tüdrukuid tasuta HPV ehk inimese papilloomviiruse vastu vaktsineerida ei saa. Uudis tuli esialgu nii terviseameti kui haigekassa esindajate jaoks üllatusena, kuid hiljem selgus, et vaktsiini kadumine oli osa immuniseerimiskavast. 

Nii terviseameti kui ka haigekassa kommunikatsioonijuhid olid kooliõdede teatest segaduses ning avaldasid kahtlust, kas see ikka tõsi on.

Pärast mõningast uurimist selgus siiski, et kooliõdede väide oli olnud täiesti tõene, kusjuures info pärines terviseameti enda immuniseerimiskava rakendusjuhendist. Seda, miks segadus tekkis terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp ei selgitanud, küll aga kinnitas ta, et tõepoolest jääb uuest aastast tasuta vaktsiin kehtima vaid 12-aastastele.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Irina Filippova selgitas, et uuest aastast on HPV vakstiin tasuta 12-aastastele tüdrukutele ning need tütarlapsed, kes saavad sel sügisel esimese vaktsiinidoosi, kuid on järgmise doosi ajaks järgmisel aastal juba üle 12 aasta vanad, saavad ka teise doosi tasuta.

Sihtasutuse Tallinna Koolitervishoid juhatuse liikme Valentina Hazinskaja selgitas, et tegemist ei olnud isegi mitte muudatusega, kuna see tõik oli algusest peale immuniseerimiskavas kirjas.  

«Kuna Eesti liitus HPV vaktsineerimisega suhteliselt hilja, võrreldes teiste Euroopa riikidega, kes alustasid juba varem, siis riik leidis võimaluse, et ka 13-14 aastaseid tütarlapsi võiks vaktsineerida. Otsustati nii, et kaks esimest aastat pakume ka 13-14 aastastele, edaspidi jäävad ainult 12-aastased ja see on vastavalt immuniseerimiskavale,» selgitas Hazinskaja muutuse tagamaad.

Eestis alustati emakakaela vähi vastu vaktsineerimist riikliku immuniseerimiskava alusel 2018. aastal. Juba siis teatas terviseamet, et esimesel kahel aastal vaktsineeritakse tüdrukuid vanuses 12-14, kuid pärast üleminekuperioodi ehk alates 2020. aasta jaanuarist jääb tasuta vaktsineerimine ainult 12-aasta vanustele tütarlastele.

Kooliõed saatsid teavituse välja lihtsalt selleks, et 13-14 aastaste tüdrukute vanematele meelde tuletada peatselt kaduvast soodustusest.

«13–14-aastastel tüdrukutel on riikliku immuniseerimiskava raames võimalik end vaktsineerida kooliõe juures kuni jõuluvaheajani. Peale seda maksab vähivastane vaktsineerimine juba vähemalt 300 eurot,» teatas SA Tallinna Koolitervishoid.

HPV vastane vaktsineerimiskuur koosneb Kingsepa sõnul kahest doosist, mille manustamise intervall on 6 kuni 13 kuud. Juhul, kui tütarlaps on vanem kui 15-aastane, tuleb kaitse saamiseks teha juba kolm vaktsiinidoosi.

«Tütarlapsi soovitatakse vaktsineerida orienteeruvalt 12-aastaselt, enne viirusega kokkupuutumist st enne seksuaalelu alustamist. Vaktsineerida võib ka pärast seksuaalelu alustamist, kuid toime tõhusus sõltub eelnevast kokkupuutest viirusega. Vaktsiin annab ennekõike kaitse HPV tüüpide eest, millega vaktsineeritav ei ole veel kokku puutunud,» selgitas Kingsepp.

Neile, kes vaktsineerivad end või oma last immuniseerimiskava välisel ajal, maksab iga vaktsiinidoos umbes 130 eurot. Vanematele kui 15-aastastele maksab vaktsineerimine seega ligikaudu 400 eurot.

HPV (inglise keeles human papilloma virus) on peamiselt seksuaalsel teel leviv viirus, mis põhjustab haigestumist emakakaela-, häbeme-, tupe-, suu-, neelu-, peenise- ja pärasoolevähki. Kõige levinum neist on haigestumine emakakaelavähki, mille tõttu surem Eestis iga aasta ligi 70 naist.

HPV levib lähedase füüsilise kontakti käigus nahalt nahale, seal hulgas vaginaalse, anaalse ja oraalse seksuaalvahekorra ajal. HPV-vaktsiin on ainus meetod, mis suudab ennetada HPV-ga nakatumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles