Puhkus läbi – kuidas edasi?

Copy
Foto: Tervise arengu instituut

Selja taga on kuu aega puhkust alkoholist. Võid olla enda üle uhke, et selle ära tegid! Kindlasti jaga oma kogemusi ka sõpradega ning jäta meelde, kuidas tundsid ennast pärast seda puhkust. Nüüd oled jõudnud punkti, kust alates võikski alata uutmoodi elu vähema alkoholi tarvitamisega.

Kuu aja jooksul oled juba harjunud kaine eluga ning õppinud vaba aega sisustama alkoholi tarvitamata. Oled avastanud, et paljud asjad on läinud paremaks – energiat on rohkem, magad paremini, jaksad rohkem tööl ja trennirajalgi. Aga ettevaatust – ka nii positiivsete muudatustega on lihtne harjuda ning hakata neid võtma iseenesest mõistetavana. Sellisel hetkel tuleks mõelda läbi, kuidas hoida motivatsiooni elada kainemalt mitte ainult nädal või kuu, vaid koguaeg.

Elu vähema alkoholiga on protsess, mitte projekt

See on võtmeküsimus, kuidas püsida rajal ka edaspidi. Alkoholikoguste piiramisse tulekski suhtuda nii, et tegemist ei ole mingi ajutise ettevõtmisega või väljakutsega, vaid millegagi, mis ongi elunormiks ja mida teed pidevalt selleks, et elada hästi. Alkoholitarvitamise harjumuste muutmine on kestev protsess.

Õpi ennast paremini tundma ja tee kindlaks, millised on sinu nõrkushetked ehk need, kui tahaksid klaasi haarata. Kui seni oled üritanud probleeme lahendada alkoholi abil, siis just nüüd on hea koht mõistmaks, et joomine päriselt ka ei lahenda mitte ühtegi probleemi, vaid tekitab neid hoopis juurde. Ja mitte vähe! Ainuüksi selle tunnistamine viib sind lähemale elustiilile, kus alkoholil pole eriti suurt rolli.

Kui tervet rehkendust ei jõua, tee pool

Nõnda soovitas õpetaja Laur Tootsile ning seda põhimõtet võib rakendada ka alkoholi puhul. Kui eesmärk loobuda joomisest täielikult tundub liiga ambitsioonikas, siis piisab juba ka joodava koguste vähendamisest.

Igapäevaseid nippe tarbitava alkoholikoguse vähendamiseks on väga palju. Enamik neist ei ole ülejõukäivad, vaid üsna kergesti rakendatavad. Siin on mõned ideed, mida võiksid kindlasti proovida: 

Pea arvet joodud koguste üle. Pane endale piir, kui palju ühekorraga jood ning pea sellest kinni! Laadi telefoni alkokalkulaator, mille abil on joodud alkoholiühikutel hea silma peal hoida. Kui tarvitad kanget alkoholi, kasuta mõõduklaasi. Nii on sul joodud kogustest ülevaade.

Võta väiksem klaas. Vein maitseb ühtviisi, kui jood seda 250 ml või 125 ml klaasist. Võta väiksem klaas, kuid ära täida seda tihemini!

Vett vahele! Lahjenda alkoholi veega või joo alkoholi vahele vett või mõnd muud mittealkohoolset jooki. Lahjendamiseks sobib ka alkoholile jää lisamine.

Väldi ahvatlust ja ära tekita koju alkoholivarusid! Baarikappi ei ole tegelikult vaja. Samuti pole vaja avatud pudelit kohe tühjaks juua, näiteks vein säilib vabalt mitu päeva pärast avamist. Pane lihtsalt kork peale ja unusta ta mõneks ajaks. Kui sul on harjumus televiisorist spordiülekandeid vaadates teatud kogus alkoholi juua, siis osta koju selleks puhuks vähem joodavat.

Asendus alkoholile. Õhtuse veinijoomise võib vabalt asendada millegi muu toredaga, näiteks jalutuskäiguga või mõne hobiga tegelemisega. Katsu lahti saada harjumusest hoida veiniklaasi ligi terve õhtu jooksul. Juuruta selle asemel hoopis tava, et klaas veini kuulub vaid õhtusöögi juurde ning rohkem õhtu jooksul ei joo.

Alusta hiljem ja ole aeglane. Peoõhtul lükka esimese klaasi tõstmine võimalikult edasi, sest mida hiljem sa alustad, seda vähem jõuad õhtu jooksul juua. Võistle iseendaga selles, kui aeglaselt sa suudad juua – mida aeglasemalt, seda parem! Kindlasti ära mine kaasa ülejäänud seltskonnaga tempoga. Eelista lahjasid jooke ning ära joo tühja kõhuga. Ka peoõhtul pane eelnevalt paika plaan, kui palju sa jood.

Järgmiseks alkoholivabaks puhkuseks ei pea ootama septembrit, vaid võid pikendada tänavust puhkust või võtta puhkust nii tihti, kui iganes soovid. Selleks pole vaja kellegi luba, vaid lihtsalt alustada puhkamisega!

Võta kuu aega alkoholist puhkust! Liitu algatusega „Septembris ei joo!“ siin.

Kampaaniat rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste „Kainem ja tervem Eesti“ raames.

Copy
Tagasi üles