NATO ja partnerid alustasid Läänemerel suurt mereväeõppust

BNS
Copy
NATO sõjalaev. Foto on illustratiivne.
NATO sõjalaev. Foto on illustratiivne. Foto: LETA/Scanpix

Läänemerel Kopenhaageni sadamas algas täna iga-aastane mereväeõppus Northern Coasts, millel osaleb rohkem kui 40 sõjalaeva 18 riigist, sealhulgas Eestist.

NATO teatel toimub õppus peamiselt Taani väinade kandis ja Läänemere edelaosas Kieli ja Bornholmi vahel ning kestab 19. septembrini. Kaasatud on umbes 3000 mereväelast.

Õppust juhib Saksa mereväe admiral Stephan Haisch ning ta teeb seda Saksa mereväe operatiivkeskusest Glücksburgis.

Õppuse stsenaarium näeb ette, et üks väljamõeldud riik esitab territoriaalnõudmise Läänemerel asuvate saarte üle ning ähvardab oma mereväega laevandusvabadust. Seejärel asuvad ÜRO mandaadi alusel tegutsevad liitlas- ja partnerväed laevandusvabadust taastama.

Lisaks harjutavad sõjaväelased mereluuret, merelahinguid ning sõjalennukite, allveelaevade ja miinide tõrjumist.

«Läänemeri on NATO jaoks eluliselt tähtis, selle kaldal asub kuus liikmesriiki,» ütles NATO kõneisik Oana Lungescu. «Northern Coasts toimub juba 13. korda. Kahjuks on piirkonna julgeolek käinud alla, sest Venemaa annekteeris ebaseaduslikult Krimmi ja suurendab järjest sõjalist võimekust.»

Ta lisas, et «NATO vastab Venemaa agressiivsele tegevusele, tihendades piirkonna õhu- ja merepatrullimist ning paigutades Eestisse, Leetu, Lätti ja Poola enam kui 4500 sõjaväelast».

Northern Coasts on regulaarne õppus, mida korraldatakse Läänemerel 2007. aastast. Seda võõrustab mõni Läänemere-äärne riik ja võõrustaja roteerub iga aasta.

Õppustel osalevad sel aastal sõjalaevade ja -lennukitega Belgia, Taani, Saksamaa, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Itaalia, Kanada, Horvaatia, Läti, Leedu, Holland, Norra, Poola, Rootsi, Šveits, Ühendkuningriik ja USA. Osalejate seas on ka NATO esimene alaline miinilaevade grupp (SNMCMG1).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles