Saarlasest filmirežissööri telefilmitöö sai raamatuks

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
ESIKTEOS OMA RAAMATURIIULIS: Kodus on Raivo kirjutatud raamat riiulis aukohal. Igal ajal võib ta selle sealt võtta ja külalistele tutvustada.
ESIKTEOS OMA RAAMATURIIULIS: Kodus on Raivo kirjutatud raamat riiulis aukohal. Igal ajal võib ta selle sealt võtta ja külalistele tutvustada. Foto: Erakogu

22 aastat 2 kuud ja 22 päeva Eesti Telefilmis režissööri ja režissööri assistendina töötanud saarlane Raivo Pikner kirjutas koos kunagise kolleegi Andrus Nirgiga raamatu pealkirjaga "Kilde Eesti telefilmi päevilt. Kahe mehe meenutusi".

"See raamat on väike tagasivaade kunagi eksisteerinud filmistuudiole Eesti Telefilm. Siin on kirjas nii lõbusaid kui ka tõsisemaid juhtumisi, mis ikka filmitööga kaasas käivad. Neis kohtute tuntud näitlejate ja filmitegijatega ning saab aimu filmitegemise telgitagustest," selgitab autor Pikner lugejaile.

Raivo Pikneri sõnul tehti Eesti Telefilmis 40 aastaga umbes 400 filmi. Osa mahukast filmitoodangust on salvestatud saartel. Neist tuntumad on "Mehed ei nuta" (1968) ja "Siin me oleme" (1979).

Omaaegse Tallinna pedagoogilise instituudi lõpetanud Raivo Pikner suunati tööle Eesti Televisiooni. Erksa vaimuga noormees oli aga juba tudengina televisioonile sõrme andnud. Tema üheks õpetajaks oli suurte kogemustega režissöör Tõnis Kask, kelle viimaseks tööks jäid populaarse telesarja "Õnne 13" esimeste aastate salvestused.

Pikneri sõnul kujunes iga filmi tegemisest eriline sündmus. "Meie tööl oli mitmekesine haare. Ükskõik millise filmi tegemisest võiks eraldi raamatu kirjutada. Kõige mõnusamad olid režissöör Sulev Nõmmikuga tehtud filmid. Need olid lahedad. Kõik me tegime oma tööd naerusui. Õhkkond oli väga sõbralik. Hoolisime üksteisest, saime külarahvaga hästi läbi. Muhulased, teadagi, ei võta kõiki kohe omaks. Meie aga elasime ja töötasime nagu omade keskel. Siiani meenutame kõike seda sooja tundega. Raamat annab ka sellest ülevaate," rääkis Pikner.

Erilise hoo loominguliseks tööks andis Raivole filmi "Aeg maha" tegemine 1975. aastal. Selle filmi režissöörid olid Tõnis Kask ja Ben Drui.

"Mina olin siis assistent. Tegemist on sõjafilmiga. Jüri Müür ja Hans Luik kirjutasid väga hea stsenaariumi. Kõik teised nõukaaegsed sõjafilmid olid täis lippudega vehkimist ja punapatriotismi. See film annab aga sõjategevusest ja inimestevahelistest suhetest väga inimliku pildi. Niisuguse filmi tegemine oli mulle heaks kooliks," meenutas filmimees.

Kuna Raivo vend Tarmo Pikner on maha saanud juba mitme trükisega, tundis Saarte Hääl huvi, kas ka Raivole on esimese raamatu ilmumine andnud indu järgmise kirjutamiseks.

"Võib-olla tõesti. Olen selle peale juba natuke mõelnud," kergitas ka ETV "Aktuaalse kaamera" toimetuses režissööriametit pidanud Pikner pisut katet tulevikuplaanidelt.

Raamatut esitlevad Pikner ja Nirk 14. septembril Tallinnas kirjandusfestivalil Koidula tänaval, mis selleks päevaks Kirjandustänava nime saab.

"Sügisepoole on mul plaanis esitleda raamatut ka kodusaare raamatusõpradele," lubas Raivo Pikner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles