Briti parlament toetas esimest sammu leppeta Brexiti takistamisel (3)

Copy
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / REUTERS / SCANPIX

Briti peaminister Boris Johnson kaotas parlamendi alamkojas enamuse, sest konservatiivist saadik Phillip Lee läks Euroopa-meelsete liberaaldemokraatide ridadesse. Samuti kaotas Johnson tähtsa Brexiti kohta käiva hääletuse.

Suurbritannia parlament hääletas teisipäeva hilisõhtul eelnõu üle, mis oli esimeseks sammuks leppeta Brexiti takistamisel. Parlamendi töökorra opositsiooni kontrolli alla andnud eelnõu poolt hääletas 328 ja vastu oli 301 rahvaesindajat.

Opositsioon kavatseb selle abil tuua kolmapäeval käsitlusse eelnõu, mis sunniks peaminister Boris Johnsonit Brexitit edasi lükkama, kui ta 31. oktoobriks Euroopa Liiduga lahkumistingimustes kokku ei lepi.

Johnson hoiatas enne hääletust rahvaesindajaid eelnõuga kaasaminemise eest. Peaminister ütles varem, et kui ettepanek parlamendi läbib, siis korraldab ta 14. oktoobril ennetähtaegsed valimised. Tema tahab viia Ühendkuningriigi Euroopa Liidust välja 31. oktoobril, maksku mis maksab. Peaminister ütles ka pärast hääletust, et esitab ettepaneku ennetähtaegseteks üldvalimisteks.

«See ei ole mingi normaalne seaduseelnõu ja sellise kohta pole näited ka ajaloost. Kui see seaduseelnõu heaks kiidetakse, siis see sunnib mind minema Brüsselisse ja paluma edasilükkamist. See sunniks mind vastu võtma vaid meile esitatud nõudmised. See hävitaks meie võimalused läbi rääkida uue leppe üle. See laseks meie Brüsseli sõpradel dikteerida meile kõneluste tingimused,» hoiatas Johnson. «Seda võib kirjeldada vaid ühel viisil - see on Jeremy Corbyni allaandmisseadus. See tähendab vaid valge lipu ülestõmbamist. Ma tahan kõigile väga selgeks teha, et ma ei kavatse millegi taolisega leppida,» lisas peaminister.

Peaministri enda Konservatiivse Partei liikmed, kaasa arvatud Lee, üritavad koos opositsiooni saadikutega koostada eelnõu, mis sunniks Johnsonit Brexitit edasi lükkama, kui ta 31. oktoobriks ELiga lahkumistingimustes kokku ei lepi.

Johnson ähvardas jätta eelnõud toetavad erakonnakaaslased kõrvale kõikidest eelseisvatest valimistest, kaasa arvatud aina tõenäolisemana näivatelt parlamendivalimistelt.

Liberaaldemokraadid teatasid täna, et erakonnaga liitus Phillip Lee. «See konservatiivne valitsus agressiivselt otsib kahjustavat Brexitit põhimõttelagedate viisidega,» ütles Lee. «Ta kasutab poliitilist manipuleerimist, jõhkrutsemist ja valetamist ning ta teeb seda sihilikul ja kaalutletud moel,» lisas ta.

Liberaaldemokraatide juhi Jo Swinsoni sõnul teeb Lee ülejooksmine talle suurt rõõmu. «Ta jagab meie pühendumust hoida ära leppeta Brexit ning peatada Brexit täielikult,» lausus Swinson.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles