Riina Solman: odav renditööjõud on ohtlik lõks (14)

Riina Solman
, Rahvastikuminister (Isamaa)
Copy
Kellu. Illustreeriv foto.
Kellu. Illustreeriv foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Odava renditööjõu skeemid seavad ohtu Eesti hapra rahvusliku tasakaalu ja tekitab pikemas perspektiivis suuri sotsiaalmajanduslikke probleeme, kirjutab rahvastikuminister Riina Solman.

On loomulik, et ootame Eestisse maailmatasemel tippspetsialiste erinevatest valdkondadest. Olgu tööstusse või teadusesse. Väikeriigil ei saagi olla võimekust koolitada või tekitada meile kohapeale kõiki parasjagu vajalikke tippajusid, kes ühiskonnale ja kultuurile oma panuse kaudu igati kasu toovad ja head teevad. Ükski riik ei ole nii rikas, et öelda ära neist, kes tõepoolest suurt ja hädavajalikku kasu toovad ning seeläbi meie ettevõttetele just rahvusvahelises konkurentsis eelise loovad.

Praegused skeemid odavtööjõu või renditööjõu Eestisse sissetoomiseks aga hoopiski pärsivad kõikmõeldavaid kasusid ja eeliseid. Seame nii oma majandusele, kultuurile kui rahvusele hoopis lõksu, mis lühiajaliselt ehk võib kaasa aidata mõne väheminnovaatilise tööstusharu kasumile, kuid pikemas perspektiivis annab täiesti vastupidise efekti kui meile üritatakse mõnede jõudude poolt näidata. Seame ohtu mitte ainult oma niigi hapra rahvusliku tasakaalu kodumaal, vaid tekitame pikemas perspektiivis juurde suuri sotsiaalmajanduslikke probleeme kogu meie ühiskonnale.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles