Purpur-siilkübarat saab veel korjata

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Purpur-siilkübarad alustavad õitsemist juuli keskel ja õisi jagub öökülmadeni.
Purpur-siilkübarad alustavad õitsemist juuli keskel ja õisi jagub öökülmadeni. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Sügise üks viimaseid õitsejaid on purpur-siilkübar. Kel suvi kiirelt möödunud ja pole jõudnud ravimtaimi korjata, siis siilkübaraid saab veel koguda.

Mitmeaastane korvõieliste sugukonda kuuluv 60–100 sentimeetri kõrgune taim kasvatab esimesel aastal lehed, teisel aastal õitseb. Õis on kõrge, tumeda põhjaga ja purpurvioletne. Kui angervaksa on peetud niitude kuningannaks, siis purpur-siilkübar on ürdiaia kuninganna. Selle kauneid õisi on kasutatud kuivlilleseadetes.

Kasvukohaks sobib kerge vett läbilaskev pinnas. Siilkübarad kasvavad hästi ka liivapeenras, taluvad kuiva ja põuda, mida viimased aastad on pakkunud. Märg ja raske muld ei sobi.

Õitsemist alustavad juuli keskel, õisi jagub öökülmadeni. Väga väärtuslik ravimtaim, peaks igal perel aias kasvama, et talveks varuda. Kasutatakse kogu taime: õisi, lehti, varsi, juuri.

Korjamine ja kuivatamine

Korjatakse õitsemise ajal ja tükeldatakse, soovitatav on panna toorena viina sisse. Toorest taimest tehtud mahla või alkoholitõmmist peetakse tõhusamaks. Kui kuivatada, siis tükeldada, kuivatada 35–40 kraadi juures ja säilitada pimedas õhukindlas kotis või purgis. Tinktuuris kasutatakse kõiki taime osi, ka juuri.

Päevakübar tugevdab immuunsüsteemi, vastupanuvõimet nakkus- ja külmetushaigustele ning leevendab neid. Pikemad siilkübarakuurid on aidanud kroonilise nohu, allergia ja muude haiguste korral, kui organism on nõrk ega suuda ise toime tulla. Mõjub mikroobi-, seene- ja viirusevastaselt.

Saab teha taimesalvi nahale – Tšernobõli kiirituskahjustusi raviti purpur-siilkübara preparaatidega. Vistrikulise ja lööbes naha ravimiseks võib tilgutada veidi tinktuuri vette, nii saab näovee, mida tarvitada hommikul ja õhtul näonaha puhastamiseks.

Teeme tinktuuri

Tükeldada värske siilkübara õied, lehed, varred ja juured ning valada üle 60–70% alkoholiga. Lasta pimedas kolm nädalat seista, kurnata ja panna pudelisse.

Tinktuuri tarvitada 20 tilka kolm korda päevas või pool tl kolm korda päevas kolme nädala jooksul viirushaiguste ajal. Kui haigestud, suurenda kogust 30 tilgani, see on teelusikatäis. Mina võtan tinktuuri 20 ml pitsiga. Seltskonnas oleme vahel ka konjaki asemel pitsi võtnud, kuid liialdada sellega loomulikult ei tasu.

Salvi saab sellest taimest teha samamoodi nagu muudestki taimedest – panna taimeosad kuuma rasva sisse ja hautada pliidil või ahjus 80–90 kraadi juures 3–4 tundi. Salv ravib mädapunne, kärnasid, mädanevaid ja raskesti paranevaid haavu.

Tee valmistamiseks võtta 1–2 tükeldatud õit tassi vee kohta ja lasta tõmmata 20 minutit. Juua loksudena päeva jooksul või külmetuse ajal. Õisi oleme taimeaias kasutanud külmetusetees koos kassinaeri, pärnaõite, iisopi, pune ja kibuvitsamarjadega.

Ohud

Preparaate ei tohi kasutada üle kahe nädala järjest. Mitte kasutada leukeemia, tuberkuloosi, kollagenoosi, sclerosis multiplex’i, AIDSi, HIV jt autoimmuunhaiguste korral. Ei sobi ka reumaatiliste sidekoehaiguste ja raseduse ajal ning korvõieliste talumatuse ja ülitundlikkuse korral. Mitte võtta koos immuunsupressantide, tsüklosporiini ja kortikosteroididega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles