Kas saaksid hakkama? 6 omadust, mis ühendavad kõiki häid kirjanikke

Copy
Foto: Shutterstock

Ise on väga raske aru saada, kui hea kirjanik võiks sinust saada, kui sa ei ole oma kirjatöödele palju lugejaid leidnud ning ausat tagasisidet saanud. Siiski on mõned omadused või harjumused, mis iseloomustavad üldjoontes kõiki tunnustatud ja viljakaid kirjanikke.

Selleks, et kirjanikuna edukas olla, ei saa õnnele lootma jääda. Vaid pühendunud looja, kes suudab sihikindlalt eesmärgi poole püüelda, saab valmis midagi erakordset, mida maailmale esitada. Inc on välja toonud kuus peamist omadust, mis iseloomustavat tõhusalt töötavat kirjanikku.

Oskus detailidele tähelepanu pöörata

Head kirjanikud on loomult vaatlejad. Nad panevad nähtu kõrva taha ja jälgivad kõike huvitavat, mis nende ümber toimub. Oskus märgata pisiasju teeb kirjutajast nii hea toimetaja kui ka suurepärase sõnameistri.

Distsipliin

Puhtalt andekusest pole kasu, kui puudub tahe ka vaatamata tagasilöökidele edasi pingutada. Sageli saavad edukaks just need kirjanikud, kes on valmis oma tööd põhjalikult parandama ja kõpitsema, vajadusel isegi uuesti kirjutama. Selleks, et tööl oleks tulemust, peab olema sisemine motivatsioon päriselt vaeva näha ja tööd teha.

Selgus

Hea kirjanik paneb keerulised mõtted lihtsalt ja arusaadavalt kirja nii, et seda on nauding lugeda. Tänu sõnaselgusele saab ta hakkama ka kõige raskemate teemadega ja vormib selle lugejale valmis nõnda, et tekib tahtmine aina edasi lugeda.

Sõnavara

Mitte keegi ei taha lugeda teost, kus korduvad aina samad sõnad. Mahukas sõnava on väärt kirjaniku üks olulisemaid tööriistu. Lugejale pakub suurt naudingut see, kui ta leiab tekstist ainulaadseid harvaesinevaid sõnu ja väljendeid, mida endagi sõnavarasse üle võtta.

Valmisolek muutusteks

Kirjanik peab suutma ka kriitikat vastu võtma. Tagasiside ja soovitused nii toimetajatelt, kirjastajalt kui teistelt lugejatelt on hindamatu väärtusega. Kriitikat ei maksa liialt hinge võtta.

Kirg lugemise vastu

Mitte miski ei õpeta paremaks kirjanikuks kui ise palju lugemine. Lugemus toidab nii stiili kui sõnavara ja annab autorile palju ideid, kuidas ise oma jutt põnevalt kirja panna. Mida rohkem loed, seda rohkem õpid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles