Galerii: Täna peeti riigikohtu maja sarikapidu

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy

Riigikohtu maja Toomemäel Lossi tänav 17 on ümber ehitatud eelmisest sügisest. Täna olid tööd sealmaal, et peeti sarikapidu ja katuselt toodi ära pärg. 

Mööda tellinguid ronisid katusele pärja järele riigikohtu esimees Villu Kõve ja haldusspetsialist Aivo Paabo ning Tartu Ehituse projektijuht Kristjan Mänd.

Milleks sarikapidu, kui tegemist pole ju uue majaga? Õigupoolest alustati selle maja ehitamist juba 1763. aaastal, mil sinna tehti kasarmu, 1808 valmis neile varemetele ülikooli haigla ning 1995. aastast asub hoones Eesti riigikohus -Eesti vabariigi kõrgeim kohtuinstants. Esialgu alustati eelmisel sügisel remonti seetõttu, et minna elektriküttelt üle kaugküttele, uuendada tehnosüsteeme, paigaldada konditsioneer ja jahutussüsteem ning ehitada majja liftid, et ka erivajadustega inimesed kohtusaalidesse pääseks.

Riigikohtu majandusosakonna juhataja Ülle Kitsik rääkis, et tööde käigus selgus, et maja oli üleni kehvas seisus. Konstruktsioonid olid omadega läbi, sarikad  kehvas seisus ja lagede vahetalad pehkinud, vundament pudenes ning trepp oli mäda. Uute sarikate paigaldamise tõttu tundus paslik ka sarikapidu korraldada. Kitsiku sõnul tegid ilmnenud asjaolud ehitamise kallimaks, kuid see oli 5-miljonilise hanke reservfondi sisse arvestatud.

Kitsiku sõnul on ehitus käinud väga kiiresti ja tänas kõnes eelkõige ehitajaid. «Loodetavasti valmib maja õigeaegselt ja saame varsti koju,» lisas ta. Maja peaks valmis saama 2020. aasta veebruaris.

Ehitusel töötav Silver Taavet ütles, et üldjoontes on kõik läinud plaanipäraselt. «Torumehed leidsid mõned laibad, neil äkki jäi natuke toppama,» lisas Taavet.

Tõepoolest, kanalisatsioonitrassi kaevetööde käigus tuli naaberkrundilt välja ühishaud, millest leiti kolmes-neljas kihis üksteise peale maetud 15 inimese luukered. Ülle Kitsiku sõnul olid luud 16. sajandist ning arheoloogid viisid need minema. 

Uue maja peasissepääs hakkab olema teises kohas kui varem, nimelt aatriumis, mis on peahoone ja kõrvalhoone vahel. Aatrium eristab kohtusaalid ja kohtunike turvaala.

Ümber ehitatakse ka kõrvalmaja, sisehoovi avanevatest garaažidest ning alajaamast ehitatakse ümber kahekorruseline büroo.

Eesti riigikohus kui instants tegutses juba aastail 1920-1935 Tartus. Praegu töötavad 19 riigikohtunikku ja riigikohtu 116 töötajat Veski tänavale Eesti Rahva Muuseumi endises peamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles