Karin Streimann: Panustaks nüüd tulemuslikku ennetusse

, Tervise Arengu Instituudi nooremteadur
Copy
Kehva tervise, riskikäitumise ja vägivalla põhjus ei peitu tihti teadmatuses või ohtude mittemõistmises, vaid kehvas enesejuhtimis-, probleemide lahendamise ja emotsioonidega toimetuleku oskuses.
Kehva tervise, riskikäitumise ja vägivalla põhjus ei peitu tihti teadmatuses või ohtude mittemõistmises, vaid kehvas enesejuhtimis-, probleemide lahendamise ja emotsioonidega toimetuleku oskuses. Foto: Erik Prozes

Enamik inimestele ja ühiskonnale tervikuna kahju toovatest probleemidest ja käitumisest on ennetatav. Näiteks meeleoluhäired, enesevigastamine, rasvumine, alkoholi, tubakatoodete ja narkootikumide tarvitamine, vägivald ja õigust rikkuv käitumine, kooli­kohustuse mittetäitmine.

Kehva tervise, riskikäitumise ja vägivalla põhjus ei peitu tihti teadmatuses või ohtude mittemõistmises, vaid kehvas enesejuhtimis-, probleemide lahendamise ja emotsioonidega toimetuleku oskuses. Samuti kooli-, kodu-, lasteaia või töökeskkonnas, mis ei toeta heaolu.

Head eluga toimetuleku oskused, lapsevanemate vanemlik tarkus, meeldiv koolikliima, turvalisus, head suhted lasteaias, kodus, koolis ja töö­kohas, õpetajate oskused laste käitumist suunata, tervislike ning turvaliste valikute kerge kättesaadavus (ja ebatervislike valikuvariantide kahanemine) on osa teguritest, mis vähendab probleemide tekke tõenäosust. Tõenduspõhine ennetus tegeleb nende tegurite pikaaegse ja süsteemse mõju­tamisega, kogudes pidevalt andmeid tegevuse kvaliteedi ja mõju kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles