Briti seadusandjad tõrjusid Johnsoni ettepaneku valimised korraldada

BNS
Copy
Briti seadusandjad tõrjusid kolmapäeval kindlalt peaminister Boris Johnsoni ettepaneku korraldada Brexiti ummikust väljamurdmiseks ennetähtaegsed valimised.
Briti seadusandjad tõrjusid kolmapäeval kindlalt peaminister Boris Johnsoni ettepaneku korraldada Brexiti ummikust väljamurdmiseks ennetähtaegsed valimised. Foto: VICKIE FLORES / EPA/Scanpix Baltics

Briti seadusandjad tõrjusid kolmapäeval kindlalt peaminister Boris Johnsoni ettepaneku korraldada Brexiti ummikust väljamurdmiseks ennetähtaegsed valimised. 

Valimiste korraldamist toetas 298 rahvaesindajat, samas kui vaja olnuks 434 häält ehk kahekolmandikulist enamust. Ettepaneku vastu oli 56 seadusandjat ning opositsioonilise Tööpartei liikmed ei hääletanud.

Pärast hääletust kritiseeris Johnson teravalt leiboristide esimeest Jeremy Corbynit.

«Temast sai vist meie riigi demokraatia ajaloos esimene opositsioonijuht, kes keeldub kutsest valimistele. Võin vaid spekuleerida, mis on tema kõhkluste taustal. Kardetavasti on ilmselge järeldus, et ta ei usu oma võitu,» ütles Johnson. 

Corbyn omalt poolt märkis, et kuigi ta soovib valimisi, ei toeta ta peaministri «küünilist üleskutset», kuni leppeta Brexiti blokeeriv seaduseelnõu on jõustatud.

Varem õhtul oli alamkoda häältega 327-299 heaks kiitnud muudatusteringi läbi teinud seaduseelnõu, mille eesmärk on takistada leppeta lahkumist Euroopa Liidust.

Johnsoni Brexiti strateegiale ränga hoobi andnud eelnõu sunnib teda paluma lahkumistähtaja edasilükkamist, kui selleks ajaks ei ole lahkumistingimustes Brüsseliga kokku lepitud.

Ühendkuningriik peaks EL_ist lahkuma 31. oktoobriks, kuid eelnõu kohaselt pikendataks seda vähemalt kolme kuu võrra. 

 Otsuse peab kinnitama ka parlamendi ülemkoda ehk lordide koda. 

Lordidel on eelnõu heakskiitmiseks vaid mõni päev, enne kui peaminister parlamendi järgmisel nädalal laiali saadab. 

Johnson on varem korduvalt keeldunud Brexiti tähtaega edasi lükkamast. Peaministri sõnul ei soovi ta leppeta Brexitit, kuid leppe saamiseks peab see võimalus olema laual. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles