Retsept vanemast ajast: ebaküdoonia-kõrvitsavõie

Naine
Copy
Foto: Ülle Jukk

Igal sügisel on ikka mõni kõrvits üle ja ka ebaküdooniat tahaks kuidagi teistmoodi kasutada. See 1938. aasta retsept on  pärit Iisaku muuseumi kogust. 

«Meie muuseum tegeleb Alutaguse piirkonna kultuuri ja ajaloolise pärandi hoidmise ning kaitsmisega. Hoiame väärtusi ja tutvustame neid huvilistele. Muuseumis on säilitatud kõige muu väärtusliku hulgas ka retsepte ja kui vahel inspiratsioonist puudus on, siis võib seda vanade, ammu üles kirjutatud retseptide hulgast leida,» ütleb Marika Oolberg Iisaku Kihelkonna Muuseumist.

Ebaküdooniavõie kõrvitsa või porgandiga sisse tegemiseks või prae kõrvale on  väga maitsev, aromaatne ning värviline. Värske kuum sepik, lusikatäis võiet ja tassike teed — ning sügis võib tulla!

Ebaküdoonia-kõrvitsavõie

Vaja läheb: 

  • 400 g ebaküdoonialõike
  • 400 g suhkrut
  • 400 g puhastatud kõrvitsatükke

Valmistamine:

Pane eelnevalt puhastatud ebaküdooniaviilud suhkruga ööpäevaks seisma ja keeda aeglasel tulel, kuni viilud on pehmed. Kõrvitsatükid  keeda eraldi vähese veega  pehmeks. Siis aja kõik läbi hakklihamasina, sega kokku ja keeda paksuks läikivaks seguks. Kõrvitsa võib asendada ka porgandiga.

Tõsta valmis võie eelnevalt ettevalmistatud puhastesse purkidesse, sulge õhukindlalt ning säilita jahedas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles