Ida-Sussexi inimesed tahavad võtta Harrylt ja Meghanilt nende tiitli (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Prints Harry ja hertsoginna Meghan juulis 2019
Prints Harry ja hertsoginna Meghan juulis 2019 Foto: George Rogers/SIPA /Scanpix

Ühendkuningriigis Ida-Sussexis asuva Brightoni ja Hove City elanikud ei soovi, et ametlikes dokumentides kasutatakse prints Harry ja ta naise Meghani tiitleid, mis on vastavalt Sussexi hertsog ja Sussexi hertsoginna.

Tiitlite kasutamisest loobumise petitsiooni algataja Charles Ross selgitas, et Harry ja Meghani tiitlid on moraalsest seisukohast ebavõrdsust kinnistavad ja Ida-Sussexit mitteaustavad, teatab msn.com.

Ross lisas, et kohaliku rahva käest küsitakse, kas nad pooldavad Harrylt ja Meghanilt nende tiitli äravõtmist. Seni on 1250 inimest andnud allkirja, et nad pooldavad seda.

Sellest allkirjade arvust piisab, et Brightoni ja Hove City linnavõimud tiitlite kasutamisest loobumist arutama hakkaksid. Istung selles küsimuses toimub 24. oktoobril.

Lisaks Harry ja Meghani tiitli kasutamisest loobumisele soovivad kohalikud, et sealsetes dokumentides ei kasutataks ka teiste kuningliku pere liikmete tiitleid, kuna nende kasutamine on «ebademokraatlik ja sümboliseerib jõuka eliidi poolset tavakodanike rõhumist».

Hertsoginna Meghan ja prints Harry
Hertsoginna Meghan ja prints Harry Foto: PA images/Scanpix

Ida-Sussexi elanike seas on siiski ka neid, kelle arvates ei peaks võimuesindajad oma aega raiskama nii triviaalse asjaga nagu seda on Harry ja Meghani tiitlite mittekasutamine dokumentides.

Ida-Sussexi elanikud ega kohalikud võimud ei saa tegelikult Harrylt ja Meghanilt tiitleid ära võtta, seda saab teha vaid kuninganna Elizabeth II, kes need tiitlid neile andnud.

Kuninganna Elizabeth II
Kuninganna Elizabeth II Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Kuid kohalikud võimud saavad loobuda kuningliku pere liikmete tiitlite kasutamisest ametlikes dokumentides, kui enamik inimesi selle poolt on.

Prints Harry ja Meghan Markle said Sussexi hertsogi ja hertsoginna tiitli 2018. aasta mais pärast abiellumist.

Kuningliku peigmehe Sussexi hertsogi tiitel on Briti aadelkonnas kõrgel kohal.

Meghanist sai esimene Sussexi hertsoginna, kui tema abikaasast sai üle 175 aasta esimene Sussexi hertsog ja teine ajaloos.

Harryl on ka Šoti ja Põhja-Iirimaa tiitlid, ta on Dumbartoni krahv ja Kilkeeli parun ning Meghan on vastavalt Dumbartoni krahvinna ja Kilkeeli paruness.

Aadlitiitleid annab kuninganna Elizabeth II ja tal on õigus anda neid vabu tiitleid, mida heaks arvab.

Traditsiooni ja reegli kohaselt saab kuningliku pere meessoost liige uue tiitli oma pulmapäeval.

Prints Augustus Frederick (1773–1843) oli esimene Sussexi hertsog. Ta abiellus kaks korda, kuid ta mõlemad abielud olid seisusevastased ja kuningas George III ei tunnistanud neid, mille tõttu ta naised ei saanud Sussexi hertsoginna tiitlit.

Prints Augustus Frederick (1773–1843) oli esimene Sussexi hertsog
Prints Augustus Frederick (1773–1843) oli esimene Sussexi hertsog Foto: akg-images /Scanpix

Prints Harry ja hertsoginna Meghan külastasid Sussexit möödunud aasta oktoobris ja neid võeti seal soojalt vastu.

Ida-Sussex on krahvkond Lõuna-Inglismaal La Manche'i ääres. Ajalooline Sussexi krahvkond jagunes ida- ja lääneosaks juba 12. sajandil, kuid eraldi valitsused asutati alles 1888. aastal.

Ida-Sussex jaguneb kuueks omavalitsusüksuseks: Brighton and Hove (tervikomavalitsus), Eastbourne, Hastings, Lewes, Rother ja Wealden.

Suurim linn on Eastbourne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles