Video: mitte ainult Amazonase, vaid ka Kesk-Aafrika vihmamets põleb

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA satelliidipildilt on näha Kesk-Aafrika vihmametsa põlengust tekkinud suitsupilve
NASA satelliidipildilt on näha Kesk-Aafrika vihmametsa põlengust tekkinud suitsupilve Foto: / AP/Scanpix

Viimastel kuudel on maailma meedia kirjutanud palju Amazonase vihmametsa põlengutest Brasiilias, kuid Kesk-Aafrika vihmametsade põlengud on jäänud tähelepanuta.

USA kosmoseagentuuri NASA satelliidifotod näitavad, et lisaks Amazonase vihmametsa põlengutele on ulatuslikud põlengud ka Angola ja Kongo Demokraatliku Vabariigi vihmametsades, teatab cnn.com.

Kongo DVs asub maailma suuruselt teine vihmamets, mis samuti nagu Amazonas, mängib tähtsat rolli süsiniku siduja ja hapniku tootjana.

Kesk-Aafrika vihmamets
Kesk-Aafrika vihmamets Foto: Andy Rouse / 1/Scanpix

Vihmametsa põlemisel aga vabaneb atmosfääri süsinikku.

Kliimasoojenemise kontrolli all hoidmisel mängib süsiniku sidumine tähtsat rolli ning vihmametsade põlengud võivad kliimamuutust kiirendada.

Seitsmel miljonil ruutkilomeetril laiuvat Amazonase vihmametsa nimetatakse «maailma kopsudeks», kuna see toodab märkimisväärse osa eluks vajalikust hapnikust meie planeedil. Kesk-Aafrika vihmamets on Amazonase järel «maailma teised kopsud».

Ekspertide sõnul ohustavad vihmametsade põlengud seal elavaid haruldasi taime- ja loomaliike.

Amazonase vihmametsa põlengus kannatada saanud vöölane
Amazonase vihmametsa põlengus kannatada saanud vöölane Foto: BRUNO KELLY / REUTERS/Scanpix

«Amazonases on ainulaadne ökosüsteem, seal on liike, mida maailma teistes paikades ei leidu. Põlengu järgselt taastub vihmamets aeglasemalt kui teist liiki metsad,» selgitasid eksperdid.

Amazonases tekkisid põlengud metsa põletamise ja ale tegemise tõttu, kuid veel ei ole selge, millest Kesk-Aafrikas vihmametsapõlengud tekkisid.

Vihmametsa põleng Brasiilias Amazonase osariigis Manicore'is
Vihmametsa põleng Brasiilias Amazonase osariigis Manicore'is Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Looduskaitsjate andmetel on ka Kesk-Aafrika farmerid kasutanud uue põllumaa saamiseks metsa põletamist, kuid osa põlenguid võisid tekkida põua tõttu. 

USA loodusekspertide teatel on Amazonase ja Kesk-Aafrika vihmametsad mõnevõrra erinevad ja ka põlengud kulgevad erinevalt.

«Satelliidipildid näitavad, et Kesk-Aafrika põlengud ei pruugi olla ulatuslikumad ja hävitavamad kui Amazonases. Kui Amazonases ei saadud tuld kontrolli alla, siis Kesk-Aafrikas saadi tuli üsna kiiresti kontrolli alla,» teatasid eksperdid.  

Vihmametsa põleng Brasiilias Amazonase osariigis Boca do Acres
Vihmametsa põleng Brasiilias Amazonase osariigis Boca do Acres Foto: LULA SAMPAIO / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles