Ukraina vabastas vangivahetuse eel väidetavalt MH17 allatulistamisega seotud isiku (1)

Copy
Juunis Ukrainas kinni võetud isehakanud Donetski rahvavabariigi võitleja Volõdõmõr Tsemahh neljapäeval Kiievi kohtus.
Juunis Ukrainas kinni võetud isehakanud Donetski rahvavabariigi võitleja Volõdõmõr Tsemahh neljapäeval Kiievi kohtus. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

Ukraina kohus vabastas täna kohtueelsest vangistusest lennu MH17 allatulistamisega potentsiaalselt seotud isiku, keda võib ees oodata kaasamine vangivahetusse Venemaaga, kirjutas uudisteagentuur AFP. 

Ukraina võimud püüdsid juunis kinni Volodõmõr Tsemahhi, keda süüdistatakse Ida-Ukraina separatistide poolel võitlemises.

Rühm Euroopa Parlamendi liikmeid peab Tsemahhi «oluliseks tunnistajaks» ning palus Kiievilt luba kuulata ta MH17 juurdluse raames üle. 

Kiievi apellatsioonikohtunik Juri Sliva otsustas Tsemahhi vabadusse lasta, kuid manitses teda olema ülekuulamiseks kättesaadav ja mitte riigist lahkuma. 

Tsemahh on Ukraina kodanik, kes oli arvatavalt vastutav separatistliku Donetski Rahvavabariigi õhutõrje eest Donetski oblastis Snižne lähistel, kus tulistati 2014. aasta 17. juulil alla Malaysia Airlinesi lend MH17. Rünnakus hukkus 298 inimest, kellest enamik olid Hollandi kodanikud.

Kuigi Ukraina ei ole tema osalust MH17 allatulistamises kinnitanud, palusid 40 Euroopa seadusandjat kolmapäeval president Volodõmõr Zelenskõid, et kahtlusalune oleks kättesaadav ülekuulamiseks Hollandi juhitud juurdluse raames. 

Vene ja Ukraina meedia vahendasid, et Moskva nõuab Tsemahhi üleandmist Venemaale osana plaanitavast vangide vahetusest.

Hollandi eurosaadiku Kati Piri sõnul on Tsemahhi väljavahetamine «kummaline nõudmine, mis viitab sellele, et Vene valitsus tahab takistada selle kahtlusaluse esinemist kohtus».

Vangivahetuse kõnelustega kursis olev Ukraina allikas ütles AFP-le, et vahetus leiab aset lähiajal, võimalik, et juba sel nädalal. Ta keeldus aga kinnitamast, kas Tsemahh kuulub vahetatavate sekka. 

Vene president Vladimir Putin ütles täna, et Vene-Ukraina läbirääkimised kinnipeetud isikute vahetamise üle on jõudnud lõppjärku. 

Rahvusvaheline uurimine selgitas välja, et lennuk tulistati Venemaal valmistatud BUK-raketiga alla Ukraina separatistide kontrollitud aladelt. Uurijate sõnul oli rakett pärit Vene sõjaväe 53. õhutõrje raketibrigaadist.

Tsemahhi vabastamine on toonud Ukrainas kaasa kriitika ning mõned ennustasid, et see mõjutab uue presidendi katseid soojendada suhteid Euroopa Liiduga.

«Ukrainast on sisuliselt saamas MH17 kuritöö kaasvandenõulane,» kirjutas ajakirjanik Petro Šuklinov Facebookis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles