USA erisaadik naasis Dohasse Talibaniga kõnelusi jätkama

Copy
USA eriesindaja Afganistani asjus Zalmay Khalilzad.
USA eriesindaja Afganistani asjus Zalmay Khalilzad. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/Scanpix

USA eriesindaja Afganistani asjus Zalmay Khalilzad naasis neljapäeval Katari, et jätkata Talibaniga kõnelusi kokkuleppe üle Washingtoni pikima sõja lõpetamiseks, teatas USA välisministeerium.

«Suursaadik Khalilzad naasis Dohasse kõnelusi jätkama,» ütles ministeeriumi pressiesindaja.

Khalilzad on jõudnud Talibaniga «põhimõttelisele» kokkuleppele, mis peaks lõpetama USA peaaegu 18 aastat kestnud sõja ja täitma ühe president Donald Trumpi tähtsamatest välispoliitilistest eesmärkidest.

Afganistani valitsus, kellega Taliban keeldub kõnelusi pidamast, on kokkuleppe üle muret väljendanud ja selgitust nõudnud.

Taliban ei ole läbirääkimistest hoolimata vägivalda vähendanud. Neljapäeval tapeti Kabulis autopommirünnakus 10 inimest, teiste hulgas kaks NATO sõdurit.

USA-Talibani kokkuleppe väljavaade hirmutab paljusid Afganistani elanikke, sest valitsus on protsessist kõrvale jäetud. Nad kardavad, et äärmusislamistid tulevad taas võimule ning süüdistavad USA-d oma huvide mahamüümises, et 18 aastat kestnud sõjast pääseda.

Kokkuleppe seni avalikkuseni jõudnud osas öeldakse, et Pentagon viib 13 000 sõdurist mitu tuhat järgmise aasta algul viiest Afganistani baasist ära, kui Taliban oma julgeolekulubadusi täidab.

Taliban on lubab vastutasuks lõigata läbi sidemed terrorivõrgustikuga Al-Qaeda, asuda võitlusse äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) ja takistada džihadiste Afganistani turvapaigana kasutamast.

Kabulil ei ole USA-Talibani leppe asjus mingit sõnaõigust, ta saab vaid loota, et islamistid peavad kinni lubadusest alustada ka valitsusega rahukõnelusi.

Khalilzad on samas kinnitanud, et USA jätkab Afganistani valitsuse kaitsmist ka pärast kokkulepet Talibaniga. Trump on omakorda kinnitanud, et pärast kokkulepet jääb Afganistani igal juhul väike Ühendriikide väekontingent. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles