LAVis on võõravihast ajendatuna tapetud kümme inimest

Copy
Nigeerlasest ettevõtja Basil Onibo, kelle autopood maha põletati.
Nigeerlasest ettevõtja Basil Onibo, kelle autopood maha põletati. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Võõravihast ajendatud vägivald on nõudnud sel nädalal Lõuna-Aafrika Vabariigis vähemalt 10 inimese elu, ütles president Cyril Ramaphosa neljapäeval ja lisas, et üks ohver on välisriigi kodanik.

«Välismaalaste kodude ja äride ründamisele ei ole mingit õigustust,» ütles Ramaphosa kõnes, mille kandsid üle riigitelevisioon ja -raadio.

«Sama vähe on õigustust lõuna-aafriklastele kuuluvate äride rüüstamisele ja lõhkumisele,» lausus riigipea. 

Ramaphosa pidas sarnase kõne juba teisipäeval, milles nõudis rünnakute viivitamatut lõppemist ja rõhutas, et vägivallal puudub õigustus.

LAVi võimud pole suutnud kontrolli alla saada üleriiklikku välismaalaste vastast vaenu, mis pühapäeval Johannesburgis lahvatas.

Rahvahulgad läksid mitmes riigi osas ärikeskustesse ja slummidesse, rüüstasid seal kümneid poode ning süütasid välismaalaste juhitud veokeid.

Lõuna-Aafrika Vabariik teatas neljapäeval diplomaatiliste esinduste sulgemisest Nigeerias Abuja ja Lagose linnas, kus rüüstati Lõuna-Aafrika ärisid kättemaksuks välisfirmade rüüstamisele Johannesburgis.

«Pärast teadete ja ähvarduste saamist mõnelt nigeerlaselt otsustasime (esindused) ajutiselt sulgeda, kuni me olukorda hindame,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Lunga Ngqengelele. Tema sõnul suleti esindused kolmapäeval.

«Hoiame olukorral silma peal ja kui peame avamist vajalikuks, siis taasavame need,» ütles ta.

Pressiesindaja sõnul otsustati esindused sulgeda pärast seda, kui grupp inimesi tungis sisse Lagose konsulaati.

«Nende asjaolude tõttu tundsime me, et peame töötajaid kaitsma ja selle sulgema,» lausus Ngqengelele.

Mõlemad riigid suurendasid kolmapäeval turvameetmeid, kui surmadega päädinud rünnakud välismaistele firmadele Johannesburgis tõid kaasa vasturünnakud LAVi äridele Nigeeria linnades.

Pinged kahe Aafrika riigi vahel on kasvanud ja Nigeeria on teatanud, et ei lähe Kaplinna Maailma Majandusfoorumile, kus pidanuks osalema Nigeeria asepresident Yemi Osinbajo.

Teisipäeval kutsus Nigeeria vaibale LAVi suursaadiku ja teatas, et president Muhammadu Buhari läkitab saadiku LAVi presidendile Ramaphosale oma pahameelt väljendama.

Buhari lubas neljapäeval siiski teha Lõuna-Aafrika Vabariigi võimudega koostööd võõravihast ajendatud vägivalla ohjeldamisel.

«Nigeeria ei soovi olukorra edasist pingestumist,» ütles tundmatuks jääda soovinud presidendi abi uudisteagentuurile AFP.

«Me teeme Lõuna-Aafrika Vabariigiga koostööd lahenduse leidmiseks nende probleemile, millest on saanud ka meie probleem. Me teeme koostööd nagu vennad,» ütles ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles