Putin üritas Trumpile hüpersoonilisi rakette müüa (8)

Copy
Venemaa riigipea Vladimir Putin ja USA president Donald Trump.
Venemaa riigipea Vladimir Putin ja USA president Donald Trump. Foto: MICHAEL KLIMENTJEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA / SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin teatas, et pakkus USA riigipea Donald Trumpile Jaapani kohtumisel uusi hüperhelikiirusel lendavaid rakette.

Putin märkis Primorski krais toimunud Ida Majandusfoorumil peetud kõnes, et arutas G20 kohtumise ajal Jaapanis Trumpiga ka relvakontrolli küsimust ning jutuks tuli see, kuidas sobitada Vene uusi relvasüsteeme, muuhulgas hüpersoonilisi rakette, ühiste kokkulepete raamidesse.

Putin lisas, et olukorra muudab keerulisemaks see, et seni ei ole ühelgi riigil maailmas sellist relvastust.

«Ma ütlesin Donaldile järgmist: «Kui sa tahad, võime teile mõned neist müüa ja nii tasakaalustame asjad ära.» Kuid ausalt öeldes, nad ütlevad, et toodavad peagi neid ka ise,» lausus Putin.

«Ehk nad teevad seda tõesti, kuid milleks raisata raha, kui meie oleme juba need kulutused teinud ja võiksime selle eest midagi tagasi saada, samal ajal oma julgeolekut kahjustamata, vaid luues olukorra, kus valitseb tasakaal,» jätkas Vene riigipea.

Putin avalikustas Venemaa uued relvasüsteemid eelmise aasta märtsis peetud iga-aastases olukorrast riigis kõnes. Uute relvasüsteemide seas on RS-28 Sarmat interkontinentaalne ballistiline rakett ja hüpersooniline liugursõiduk Avangard, mis suudab väidetavalt kanda Sarmati raketti enam kui 20-kordsel helikiirusel.

Samuti lisandub Venemaa arsenali väidetavalt hüpersooniline õhkstardiga tiibrakett Kindžal, tuumajõul töötav tiibrakett 9M730 Burevestnik, tuumajõul töötav veealune droon Poseidon ning lahinglaserite süsteem Peresvet.

Selle aasta kõnes märkis Putin, et relvasüsteemide katsetamine on olnud edukas ning avaldas, et katsetamisel on veel üks hüpersooniline relv: 3M22 Tsikon allveelaeva tiibrakett. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles