Vene kaitsetööstur vahistati USA ärisaladuste varastamise eest (3)

Copy
USA firma GE Aviation töötaja lennukimootorit katsetusteks ette valmistamas.
USA firma GE Aviation töötaja lennukimootorit katsetusteks ette valmistamas. Foto: MATT SULLIVAN / REUTERS / SCANPIX

Vene kaitsetööstuse kõrge ametnik vahistati Itaalias Ameerika Ühendriikide palvel süüdistatuna lennukimootori tehnoloogia varastamises USA firmalt GE Aviation.

57-aastane Aleksandr Koršunov on Vene riigiettevõtte Ühendatud Mootoriehituskorporatsioon äriarendusdirektor. Ta on lõpetanud Moskva energeetikainstituudi ja diplomaatiaakadeemia ning töötanud välisministeeriumis.

30. augustil peeti Koršunov kinni Napoli lennujaamas. USA justiitsministeerium esitas süüdistuse ärisaladuste varguses ka Itaalia kosmoseeksperdile Maurizio Bianchile, kes viibib endiselt vabaduses.

Süüdistuse järgi värbas Bianchi mitu GE töötajat tööks väiksema mootori kallal, mille järel küsis Koršunov, kas nad saaksid pakkuda oskusteavet ka suuremate mootorite ehitamiseks suurema kerega lennukitele, millele GE on spetsialiseerunud.

Bianchi oli aastatel 2013-2018 Koršunovi palgal ja tema ülesanne oli aidata uute lennukimootori käigukastide projekteerimisega Aviadvigatelile, mis on Vene riigifirma Ühendatud Mootorikorporatsioon haru, seisis süüdistusdokumendis.

2018. aastal värbas Bianchi teiste rühma erruläinud GE insenere töötama suurema mootori käigukastide kallal. Itaallane on GE Aviationi Itaalia haru endine direktor.

USA justiitsministeerium väitel kasutasid Bianchi töötajad oma töös läbivalt GE Aviationi ärisaladusi ja seda teadsid nii Koršunov kui ka Bianchi. 

Maksimaalne karistus Ühendriikides ärisaladuse varguse katse ja vandenõu eest on kümme aastat vanglakaristust. 

Vene välisministeerium teatas eile, et peab Koršunovi vahistamist kõlvatu konkurentsi näiteks. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles