Palestiina: USA erisaadiku lahkumine on rahukava nurjumise omaksvõtt

Copy
Ametist lahkumisest teatanud USA Lähis-Ida eriesindaja Jason Greenblatt sellel 2017. aastast pärineval fotol.
Ametist lahkumisest teatanud USA Lähis-Ida eriesindaja Jason Greenblatt sellel 2017. aastast pärineval fotol. Foto: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/Scanpix

Kõrge Palestiina omavalitsuse ametnik nimetas neljapäeval USA presidendi Donald Trumpi Lähis-Ida eriesindaja lahkumist omaksvõtuks, et administratsiooni Iisraeli-Palestiina rahukava on läbi kukkunud. 

Jason Greenblatti peetakse koos Trumpi vanemnõunikust väimehe Jared Kushneriga administratsiooni Lähis-Ida rahukava peaarhitektiks. 

Trumpi administratsioon avaldas juunis kauaoodatud Lähis-Ida rahukava majanduslikud küljed. Selle poliitiline osa avalikustatakse ilmselt pärast Iisraeli ennetähtaegseid parlamendivalimisi 17. septembril.

Palestiinlased lükkasid rahukava tagasi juba enne selle avalikustamist. Palestiina ametnike hinnangul püüab häbenematult Iisraeli-meelne Trump palestiinlased ära osta ja röövida neilt iseseisva riigi.

«Ma pean seda lõplikuks läbikukkumise omaksvõtuks,» lausus Palestiina ametnik Hanan Ashrawi vastuseks küsimusele Greenblatti ametist lahkumise kohta. «Nad üritasid taguda palestiinlasi seni, kuni nad alistuvad, šantažeerida meid aktsepteerima ükskõik missugust plaani. See oli algusest peale määratud läbi kukkuma,» lausus Ashrawi AFP-le. 

«Ma arvan, et palestiinlased soovivad talle head teed minna. Ta oli Iisraeli ajaloo kõige äärmuslikuma, karmikäelisema valitsuse apologeet,» lisas ta. 

Palestiina äärmusrühmitus Hamas nimetas Greenblatti lahkumist heaks uudiseks ja märgiks Kushneri meeskonna läbikukkumisest. «Loodetavasti sunnib see praegust administratsiooni üle vaatama oma positsiooni ja nägemust konflikti lahendamisest,» ütles Hamasi pressiesindaja Bassem Naim. 

Üks kõrge valitsusametnik ütles, et Greenblatt kavatseb veeta rohkem aega pere seltsis ja et ta ei lahkunud halbade tunnetega, vaid usaldab presidenti endiselt.

Trumpi rahukava näeb ette 50 miljardi dollari investeerimist Palestiina virelevasse majandusse. Kuid see ei lahenda võtmeküsimusi, nagu iseseisev Palestiina riik, Iisraeli okupatsioon ja palestiinlaste õigus naasta kodudesse, kust nad pärast Iisraeli loomist 1948. aastal põgenesid või välja aeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles