USA kaitseminister manitses Euroopat Hiina suhtes ettevaatlikkusele (2)

Copy
USA kaitseminister Mark Esper reedel Londonis Briti mõttekojas RUSI esinemas.
USA kaitseminister Mark Esper reedel Londonis Briti mõttekojas RUSI esinemas. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA/Scanpix

USA kaitseminister Mark Esper manitses reedel Briti mõttekojas peetud kõnes Euroopat suhtuma ettevaatusega Hiina ülemaailmse mõju suurenemisse.

Esper ütles mõttekojas RUSI, et Hiina investeeringutest ja kaubandusest liiga suurde sõltuvusse sattuvaid riike ähvardab Pekingiga pahuksisse minnes kättemaks.

Kaitseminister edastas USA presidendi Donald Trumpi valitsuse seisukoha, et Hiina ja Venemaa «rahvusvahelise korra häirimise» katsetele tuleb vastu hakata.

«Hiina tehnoloogiavarguse mõõtmed sõjalise kasu saamiseks on vapustavad,» sõnas Esper. «Igaühele, kes mõtiskleb, missugune võiks välja näha Pekingi domineeritud maailm, ütleksin, et piisab kui vaadata, kuidas nad kohtlevad oma rahvast oma piirides.» 

Esper viitas Hiina Xinjiangi autonoomses piirkonnas elavate islamiusku uiguuride kohtlemisele. Hiina võimud on saatnud hinnanguliselt miljon uiguuri koonduslaagritesse, mida Peking nimetab ümberõppelaagriteks. 

Esinemine Suurbritannias on juulis ametisse astunud Esperi esimene suurem poliitikakõne.

Ta kohtub reedel ka Briti kaitseministri Ben Wallace'iga.

USA on Hiina globaalse mõjuvõimu suurenemise eest hoiatanud juba aastaid, see oli tavaline ka eelmise presidendi Barack Obama ametiajal. 

Esper näis selle sõnumi Euroopasse toomisega vihjavat, et eurooplased ei jaga täielikult Ühendriikide muresid, millest annavad sageli enim tooni Hiina tegevus Lõuna-Hiina mere militariseerimisel ning kaubandusülejääk USA-ga, mitte nii Euroopat kui ka Ühendriike ühtmoodi puudutavad probleemid. 

«Ma soovin hoiatada oma sõpru Euroopas - see ei ole probleem mõnel kaugel maal, mis teid ei mõjuta,» lausus Ühendriikide kaitseminister. 

Venemaad kritiseeris Esper relvastuskontrollilepete rikkumise ja agressiooni eest Euroopas. Ta ütles pärast oma kõnet küsimustele vastates, et Euroopale suunatud Moskva maismaal baseeruvatele tiibrakettidele on tõenäoliselt paigutatud tuumalõhkepead.

«On üha selgem, et Venemaa ja Hiina tahavad häirida rahvusvahelist süsteemi veto omandamisega teiste riikide majanduslike, diplomaatiliste ja julgeolekualaste otsuste üle,» lausus Pentagoni ülem. 

Esperi kõne sisu on kooskõlas USA julgeolekustrateegiaga, mis asetab Washingtoni kaitseplaneerimise prioriteediks suurriikide vahelise võistluse pärast poolteist aastakümmet kestnud võitlust sissidega Iraagis ja Afganistanis. 

USA kaitseminister külastab Ühendkuningriiki Euroopa ringreisi raames, mille käigus on ta juba külastanud Saksamaad. Suurbritanniast sõidab ta edasi Prantsusmaale. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles