Valgevene treener ägab juba enne debüüti kriitikatule all (1)

Andres Vaher
, reporter
Copy
Valgevene koondise peareener Mihhail Marhel (vasakul) ja ründaja Maksim Skavõš eilsel pressikonvrentsil.
Valgevene koondise peareener Mihhail Marhel (vasakul) ja ründaja Maksim Skavõš eilsel pressikonvrentsil. Foto: Raul Mee

Täna õhtul EM-valiksarjas Eestiga kohtuva Valgevene jalgpallikoondise uus peatreener Mihhail Marhel valmistub debüütmänguks «saatusekaaslase» Karel Voolaiuga äravahetamiseni sarnases, aga paljuski väga erinevas seisus.

Valgevene koondis on Eestiga pealtnäha täpselt samasuguses olukorras. Mõlemal on tabelis ainult kaotused (Valgevenel neli, Eestil kolm) ja mõlema peatreener teeb täna õhtul A-koondise eesotsas debüüdi. Vähe sellest, nii Karel Voolaid kui Mihhail Marhel olid enne kodumaa U21 rivistuse peatreenerid.

Kuid ühes tundub juhendajate olukord olevat vägagi erinev. Kui Voolaid on saanud terve suve esimesteks kohtumisteks valmistuda täies rahus, siis Marhel mitte. Valgevene jalgpalliavalikkus on tema määramisse suhtunud paraja umbusuga.

«Jah, ma tunnetan negatiivset hoiakut, aga üritan sellele võimalikult vähe tähelepanu pöörata. Kui kõik kõrvaline endasse lubada, võiks küll vist hulluks minna! Internetikommentaare ei loe ma näiteks üldse,» kõlas Marheli vastus ajalehe Pressball tänases numbris.

«Meeskond pole mu käe all pidanud veel ühtki mängu. Ma ei tea, millel kriitika põhineda saab. Pole ju veel millestki rääkida. Aga ma annan endale aru, et olen ametis, kus avalik tähelepanu on vältimatu. Kui pelgaksin, polnuks mõtet alustadagi.»

Nagu Voolaid, on Marhel koondist oluliselt noorendanud. Kui veel kevadel oli Valgevene terve EM-valiktsükli eakaim meeskond (keskmine vanus 29,6), siis Tallinnas ollakse tunduvalt nooremas rivistuses (26,8). Tõsi, osaliselt on tegemist sundolukorraga - näiteks Krasnodaris profileiba teeniv 32-aastane kapten Igor Martõnovitš jäi eemale vigastuse süül.

«Lähtuvalt tabeliseisust kannavad eelseisvad EM-valikmängud eelkõige Rahvuste liigaks valmistumise eesmärki,» lausus Marhel. «Kuna seal võin nooremaid mängijaid vajada, oli nende praegune kaasamine täiesti loogiline. Pealegi mõjub A-koondise kutse igaühe motivatsioonile hästi.»

Marhel ei salanud: Valgevene suurimad murekohad peituvad mõlema äärekaitsja positsioonil. «Pole kellelegi saladus, et meil on seal probleem. Piisavalt head valikut lihtsalt pole,» tunnistas värske peatreener.

* * *

Huvitav on ka välja tuua Pressballi ajakirjaniku kirjeldus Tallinnas esimesel päeval nähtust:

«Teekond lennukiväravast terminali tehti meie meeskonnale võimalikult pikaks. Pagas tuli aga lausa nii kaua, et selle ajaga võinuks lennuk tagasi Minskisse jõuda. Aeg liigub siin justkui kuidagi teisiti, ehkki elame kirjade järgi samas ajavööndis.

Aga staadion on ilus ja kompaktne, eelmisel aastal peeti siin UEFA superkarika kohtumine, mida meie Minsk nüüd endale taotleb. Samuti Tallinna linnapilt, mis meenutab rohkem Brüsselit kui nõukogudeaega.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles