Vanemuise publikukutsung tuleb ooperist, mis esietendus täna 91 aastat tagasi (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Vanemuise teatri suur maja.
Vanemuise teatri suur maja. Foto: Raimu Hanson

Täna 91 aastat tagasi, 8. septembril 1928 tuli Estonias lavale esimese meie rahvusliku ooperina Evald Aava «Vikerlased», millest pärit meloodia, Juta ja Ülo dueti algustaktid, on Vanemuise teatri publikukutsung.

Vanemuise praeguseni kasutuses olev publikukutsung kõlas esimest korda 9. detsembril 1967 teatri uue suure maja avaetenduse eel.

«Kui siis publik on uudistavalt ringi vaadanud jalutusruumides, astunud läbi puhvetiruumist, nautinud linna tuledemerd enda all, jõudnud juba esimesed muljed omavahel ära rääkida, kostab kõigile kõrvu meloodiakatke E. Aava «Vikerlastest»,» kirjutas ajaleht Edasi. «Seegi on üks uuendustest, mis jätab kellahelina etenduse alguse märgina vanasse majja.»

Vanemuise turundusjuhi Ave Svartsi sõnul on sama meloodia erinevais arranžeeringuis olnud kasutusel järjepidevalt tänini. Praeguse salvestise on teinud 1997 Vanemuise sümfooniaorkestri muusikud. Publikukutsungi paneb käima etenduse helitehnik.

Täna oli «Vikerlastest» juttu vanemuislaste kohvikute päeval Vikerkaare 11 maja aias kodukohvikus Vikerlased. Samas majas on elanud Vanemuise laulja Elsa Lamp, kes selles teatris osales «Vikerlaste» lavastuses Juta rollis. Ülo osas olid kavalehele märgitud Johannes Lükki ja Endel Ani.

Esialgu oli siinses uudises ekslikult kirjas, et esietendus Estonias oli 1929. aastal.

Kodukohviku Vikerlased aial oli fotode ja kavalehtedega tahvel, mis oli kokku seatud meenutama samas majas elanud vanemuislasest lauljat Elsa Lampi. Ooperi «Vikerlased» fotod ja kavaleht on ülal vasakul.
Kodukohviku Vikerlased aial oli fotode ja kavalehtedega tahvel, mis oli kokku seatud meenutama samas majas elanud vanemuislasest lauljat Elsa Lampi. Ooperi «Vikerlased» fotod ja kavaleht on ülal vasakul. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles