Suurriigid tervitasid Vene-Ukraina vangidevahetust (3)

Copy
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: Jens Schicke / imago images / Jens Schicke

USA, Prantsusmaa ja Saksamaa tervitasid täna Venemaa-Ukraina vangidevahetust ja väljendasid lootust, et see viib edusammudeni ka rahuprotsessis. 

«On väga hea näha Ukraina mereväelasi koju naasmas ning Ukraina-Vene vangidevahetust,» on öeldud USA erisaadiku Kurt Volkeri Twitteri postituses. 

«Loodan, et see loob eeldused edasisteks vangidevahetusteks, relvarahu uuendamiseks ja edusammudeks Minski (rahulepete) täielikul jõustamisel,» lisas ta. 

Prantsuse välisminister nimetas vangidevahetust läbimurdeks ja ärgitas konkreetsetele uutele sammudele viis aastat väldanud konflikti lõpetamisel. 

«See on žest, mis näitab Venemaa ja Ukraina tahet uuendada dialoogi,» on öeldud minister Jean-Yves Le Driani avalduses.

«Prantsusmaa toetab koos Saksamaaga mõlema poole jõupingutusi, mis on suunatud konkreetsetele uutele edusammudele lähinädalatel,» lisas Le Drian.

Saksa liidukantsler Angela Merkel tervitas vangidevahetust kui lootusemärki ning kutsus üles jõustama 2015. aastal sõlmitud vaherahulepet, mida Pariis ja Berliin vahendada aitasid. 

«See vangidevahetus Venemaa ja Ukraina vahel on märk lootusest ..., et tasub jätkata rasket tööd Minski lepete jõustamisel,» on öeldud Merkel avalduses, mille postitas Twitterisse tema pressiesindaja Steffen Seibert. 

Ukraina ja Venemaa vahetasid täna kumbki 35 vangi, kes jõudsid juba ka kodumaale. Ukrainlastest vabastatute seas olid filmirežissöör Oleg Sentsov ja 24 mullu Krimmi lähedal kinni võetud mereväelast.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kiitis vangidevahetust kui esimest sammu Ukraina idaosas jätkuva sõja lõpetamisel ja Moskva annekteeritud ala tagastamisel. 

«Me oleme astunud esimese sammu,» ütles Ukraina liider, tervitades endisi vange Kiievi Borõspili lennujaamas. 

«Me peame astuma kõik vajalikud sammud, et lõpetada see kohutav sõda,» lisas ta, lubades ühtlasi tagasi saada «meie territooriumi». 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles