Sotside volikogu: Eesti pensionisüsteemi lammutamine tuleb peatada (16)

Copy

Laupäeval Tallinnas Meritoni hotellis kogunenud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) volikogu kutsus vastu võetud poliitilises avalduses kõiki riigikogu liikmeid üles mitte lammutama senist pensionisüsteemi.

«Sotsiaaldemokraadid seisavad riigikogus vastu valitsuse pensioniseaduse muutmise plaanile, millega teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmise sildi all ja loodetava lühiajalise poliitilise kasu nimel hävitatakse kogu Eesti pensionisüsteemi kestlikkus,» seisab avalduses.

Sotsid hinnangul on kavandatav reform Eesti riigile ja ühiskonnale ohtlik kolmel põhjusel. «Esiteks on see vastuolus põhiseaduse mõttega. Ühe erakonna küünilise valimislubaduse täitmise ja kitsaste äriringkondade majandushuvide rahuldamise nimel lükatakse tulevastele põlvedele ülejõu käivaid kohustusi,» teatas SDE.

Teiseks õõnestab see sotside hinnangul inimeste usaldust riigi suhtes, pöörates kiirkorras ja parteipoliitilistel kaalutlustel tagasi pikaajalise ning põhjalikult ette valmistatud struktuurse reformi.

«Kolmandaks loob kavandatav «reform» ühiskonnas juurde ebaõiglust, koheldes inimesi ebavõrdselt ja kahjustades kõige enam madalapalgalisi ja vähem kindlustatud inimesi. Samuti pannakse tänaste noorte õlule tulevikus suurem maksukoorem,» märgitakse avalduses.

«Sotsiaaldemokraadid on valmis konstruktiivselt arutlema olemasoleva pensionisüsteemi tugevdamise ja selle jätkusuutlikkuse parandamise üle, kuid ei ole nõus valitsuse sooviga lammutada tänast süsteemi ühiskonna turvatunnet hävitades,» teatas volikogu.

Ühtlasi sotsid lubavad, et takistavad riigikogus valitsuse plaanitava eelnõu vastu võtmist kõigi parlamentaarsete meetoditega ja kutsuvad ka kõiki teisi seda tegema.

SDE esimehe Indrek Saare sõnul lööb kogumispensioni süsteemi lõhkumine just madalama sissetulekuga töötajaid, kelle jaoks on kogumispension peamine finantssääst. «Seetõttu on retoorika, et usaldame inimest ja lubame tal endal otsustada, kui palju ja mil moel tuleviku pensioniks koguda, eriti küüniline,» sõnas Saar.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles