Trump: Vene-Ukraina vangidevahetus võib olla samm rahu suunas (2)

Copy
President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster / AP

USA president Donald Trump tervitas laupäeval Vene-Ukraina vangidevahetust kui võimalikku sammu rahu poole. 

«Venemaa ja Ukraina just vahetasid suure hulga vange. Väga hea uudis, võib-olla esimene tohutu samm rahu suunas. Õnnitlused mõlemale riigile!» kirjutas Trump Twitteris. 

Varem oli Ühendriikide erisaadik Ukraina asjus Kurt Volker avaldanud lootust, et see viib edasiste vangidevahetusteni, relvarahu uuenemiseni ja 2015. aastal allkirjastatud Minski lepete täieliku jõustamiseni.

Laupäeval maandusid Moskvas ja Kiievis üheaegselt lennukid, mõlema pardal 35 vangi.

Suhted Kiievi ja Moskva vahel vajusid kriisi 2014. aastal, mil Venemaa annekteeris Krimmi ja Kreml asus toetama Ukraina idaosa tööstuspiirkonna separatiste. Viie aasta jooksul on Donbassi konflikt nõudnud üle 13 000 inimese elu.

«Meid julgustavad nähtud märgid tõsisemast dialoogist Venemaa ja Ukraina vahel,» lausus välisministeeriumi ametnik uudisteagentuurile AFP. 

Ta ütles, et toetab Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi katseid leida diplomaatiline lahendus Venemaa süüdatud konfliktile Ida-Ukrainas. 

«Me kutsume Venemaad üles viivitamatult vabastama kõik ukrainlased, sealhulgas Krimmi tatari kogukonna liikmed, kes endistviisi ebaõiglaselt vangis viibivad,» märkis ametnik. 

«Me ärgitame Venemaad täitma oma kohustusi Minski lepete raames ning tagastama kontrolli Krimmi üle Ukrainale,» lisas ametiisik. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles