Pekingi kesklinn blokeeriti sõjaväeparaadi prooviks

Copy
Propagandaloosungiga veok suundumas sõjaväeparaadi proovi Pekingi Tiananmeni väljakul.
Propagandaloosungiga veok suundumas sõjaväeparaadi proovi Pekingi Tiananmeni väljakul. Foto: AFP / Scanpix

Pekingi kesklinn blokeeriti ööl vastu tänast 1. oktoobril kommunistliku Hiina 70. aastapäeva puhul korraldatava suurejoonelise sõjaväeparaadi prooviks.

Tiananmeni väljakule viiv Taevase rahu puiestee suleti liiklusele umbes 12 kilomeetri pikkuselt, võimaldades sõjaväel liikuda Tiananmeni väljaku piirkonnas.

Liiklus suleti piirkonnas juba laupäeva pärastlõunal ja avatakse pühapäeva hommikul.

Julgeolekujõud blokeerisid ka ligipääsu hoonetele, mis asuvad puiestee ääres ning andsid piirkonnas baseeruvatele välismeedia esindustele korralduse nädalavahetusel mitte tööle tulla.

«Me tervitame soojalt Hiina Rahvavabariigi loomise 70. aastapäeva,» kuulutas üks hiiglaslik plakat, mida veeti Tiananmeni väljaku poole suunduval veoautol.

Uusi paraadiproove on oodata ka järgmistel nädalavahetustel enne 1. oktoobrit, mis tähendab kohalikele elanikele samasuguseid piiranguid.

Peking tähistab iga 10 aasta järel vabariigi aastapäeva suurejoonelise sõjaväeparaadiga.

Relvajõud ütlesid augusti lõpus, et järgmine paraad on suurem kui 1999. ja 2009. aastal ning isegi suurem kui 2015. aastal, mil tähistati Teise maailmasõja lõpu 70. aastapäeva.

2015. aastal osales paraadil 12 000 sõjaväelast.

Nendel suurejoonelistel paraadidel on tavapäraselt näidatud ka Hiina relvajõudude kõige uuemat kõrgtehnoloogilist relvastust.

Hiina kindralstaabi liige kindral Cai Zhijun ütles eelmisel kuul, et sõjaväeparaadi suurejoonelisus ei ole agressiivsuse märk ja Hiina relvajõud panustavad maailmarahu ja regionaalse stabiilsuse tagamisse.

Hiina kahe miljoni sõjaväelasega relvajõud on maailma suurimad ning sõjaline eelarve on suuruselt teine maailmas, kuid jääb USA-st kaugele maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles