USA ja Türgi alustasid ühispatrulle Kirde-Süürias

Copy
USA sõjaväekopter lendamas esimese USA-Türgi ühispatrulli kohal Süürias.
USA sõjaväekopter lendamas esimese USA-Türgi ühispatrulli kohal Süürias. Foto: EPA/Scanpix

USA ja Türgi alustasid täna ühispatrulle Kirde-Süürias. Vastavalt Washingtoni ja Ankara kokkuleppele tuli üle Süüria piiri kuus Türgi soomukit, ühinedes USA sõduritega.

USA ja Türgi kokkulepe, mis sõlmiti 7. augustil, näeb ette turvatsooni loomist Türgi piiri ja Süüria alade vahel Eufrati jõest idas, mida kontrollivad USA toetatavad Kurdi Rahvakaitseüksused (YPG).

Türgi peab YPG-d terroriorganisatsiooniks. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et tema Ühendriikide ametivenna Donald Trumpi lubadusel saab puhverala olema 32 kilomeetrit lai.

Hiljuti loodi vastavalt kokkulepple ühine operatsioonide juhtimise keskus. 

Türgi on korduvalt ähvardanud käivitada uue sõjalise pealetungi YPG võitlejate vastu Põhja-Süürias, kus kurdid kontrollivad suurt piirkonda. 

YPG, Washingtoni võtmeliitlane võitluses äärmusrühmituse Islamiriik vastu Süürias on öelnud, et nad on valmis aitama puhverala kehtestamisel piki Türgi piiri. 

Ankara peab YPG-d Kuristani Töölisparteist (PKK) lahkulöönud terroristlikuks haruks. Iseseisva kurdi riigi loomist taotlev PKK, mida peavad terroriorganisatsiooniks ka USA ja Euroopa Liit, alustas võitlust Türgi võimude vastu 1984. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles