Tiina Intelmann: Ühendkuningriigis testitakse praegu demokraatia olemust (6)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Eesti suursaadik Ühendkuningriigis Tiina Intelmann.
Eesti suursaadik Ühendkuningriigis Tiina Intelmann. Foto: Mihkel Maripuu

Mis siis saab Brexitist? Kas karismaatiline ja jõuline peaminister Boris Johnson viib riigi nui neljaks kasvõi ilma lepinguta 31. oktoobriks Euroopa Liidust välja  või suudab parlament teda ohjeldada?

Parlament, mille uus peaminister Boris Johnson otsustas suvelõpul mõneks ajaks sundpuhkusele saata, saades selleks ka kuningannalt loa, püüdis end neil üksikutel päevadel, mil ta sai Londonis eelmisel nädalal kokku tulla iga hinna eest kehtestada.

«Kogu meie riigi palju austatud ja kogu maailmas imetletud poliitiline kangas on rebenemise äärel,» hüüdsid eelmisel nädalal kui parlament Boris Johnsoni plaanid real hääletustel maha hääletas paljud Suurbritannia kommentaatorid.

Kohati tundubki, et Ühendkuningriigis testitakse demokraatia olemust ja rahvavõim peab siiski testile vastu.

«Seni tundub, et demokraatia peab testile vastu,» ütles Eesti suursaadik Ühendkuningriigis Tiina Intelmann intervjuus raadio Kuku saatele «Neeme Raud. Siin.» «Ma ei kujuta ette olukorda, kus parlament võtab vastu seaduse ja valitsus keeldub seda seadust täitmast. Ja ütleme, et kuningannal (kes kiitis heaks parlamendi pikemale sundpuhkusele saatmise) ei ole siiski rolli Briti igapäeva poliitikas. Aga ikkagi demokraatlik traditsioon on siin riigis päris tugev. See test on viidud nüüd aga viimase piirini, kuid siiamaani on kõik vastu pidanud.»

Poliitikahuvilistel tuleks nüüd Intelmanni arvates jälgida kas nüüd lepitakse kokku uute valimiste toimumises või mitte. Ja need valimised saaksid siis ka omamoodi uueks rahvahääletuseks Brexiti üle.

«Kui valimised tahetakse korraldada enne 31. oktoobrit, siis tuleb algaval nädalal (enne kui parlament sundpuhkusele läheb) selles kokku leppima,» leiab Intelmann.

Tiina Intelmanni pikemat analüüsi Ühendkuningriigis praegu seoses Brexitiga toimuvast saab kuulata siit.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles