Bosnias ja Hertsegoviinas toimus riigi esimene geiparaad (3)

Copy
Bosnia ja Hertsegoviina esimesel seksuaalvähemuste paraadil osalejad.
Bosnia ja Hertsegoviina esimesel seksuaalvähemuste paraadil osalejad. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Bosnia ja Hertsegoviina pealinn Sarajevo võõrustas täna riigi esimest seksuaalvähemuste (LGBT) paraadi.

Paraadi turvas rohkem kui tuhat politseinikku, sest kardeti geiaktivistide varasemaid üritusi tabanud vägivaldsete rünnakute kordumist.

Poolteist kilomeetrit pikal rongkäigul osales rohkem kui 2000 inimest ning see möödus vahejuhtumiteta, ütles ürituse järel politsei pressiesindaja Mirza Hadžiabdić.

Rongkäigul kanti kaasas paraadi logo, millel oli kirjas «Ima Izac!» ehk «Kapist välja!». Aktivistid kandsid kaasas lippe, puhusid vilet ja mängisid muusikat. Osalejate seas olid suursaadikud mitmest lääneriigist, kaasa arvatud USA-st, Suurbritanniast, Prantsusmaalt ja Itaaliast.

Üritus lõppes parlamendihoone ees.

Aktivist Lejla Huremovići rõõmustas, et LGBT kogukonna liikmed olid teinud end rongkäiguga ühiskonnas nähtavamaks. «Täna ütleme valjumalt kui ei kunagi varem, et võitleme julgelt ja väärikalt hirmu- ja vägivallavaba elu eest,» lausus ta

«Nõuame ühiskonda, kus saame koos võidelda vägivalla, vihkamise, eraldatuse ja homofoobia vastu,» ütles teine aktivist Branko Culibrk.

Umbes kilomeeter eemal kogunesid vastumeeleavaldajad, keda oli umbes 150. Pride'i rongkäik on patt ning Sarajevo alandamine, väitsid nad.

Moslemite grupi Iskorak vaimulikust juht ütles: «Nad tahavad selle tuua meie tänavatele, meie väljakutele - meie laste sekka.» «Me tahame selle vastu võidelda, me võitleme nende LGBT elustiili vastu, mida tuuakse meie koolidesse, kodudesse, ülikoolidesse,» lisas ta. 

Sarajevo on viimane Balkanimaade pealinn, kus geiparaadi polnud korraldatud. Rohkem kui 80 protsenti linna elanikest on moslemid.

Bosnia LGBT kogukond on aastaid kurtnud, et neid ahistatakse ja rünnatakse ning kohtud karistavad seda harva.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles