Eksperdid: Pariis riskib Moskvaga pingelõdvendust otsides paljuga (16)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron surumas kätt Venemaa presidendi Vladimir Putiniga 19. augustil enne G7 tippkohtumist.
Prantsuse president Emmanuel Macron surumas kätt Venemaa presidendi Vladimir Putiniga 19. augustil enne G7 tippkohtumist. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron haistab võimalust tuua Venemaa president Vladimir Putin vihma käest räästa alla ning leida rahu Ida-Ukraina sõjas, kuid see on ambitsioonikas ja riskantne ettevõtmine, mida tema Lääne liitlased ei pruugi tervitada, ütlevad eksperdid.

Macroni diplomaatiliste püüdluste hiljutisim märk on Prantsusmaa välisministri Jean-Yves Le Driani ja kaitseministri Florence Parly eelseisev visiit Moskvasse, kus nad kohtuvad esmaspäeval oma Vene ametivendadega. See on nende esimene kohtumine nõndanimetatud 2+2 formaadis pärast seda, kui Venemaa annekteeris 2014. aastal Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare.

Anneksioon manas esile külma sõja varju ning Euroopa umbusk Putinisse on sestsaadik ainult kasvanud, kuna Putin on mitmes rahvusvahelises kriisis tema vastaspoolel.

Macron seevastu üritab hoida suhtluskanalid Putiniga avatuna. Näiteks kutsus ta vahetult enne augustis toimunud G7 tippkohtumist Putini enda suveresidentsi kõnelustele.

Kohtumise järel ütles Macron Prantsuse diplomaatidele, et on aeg liikuda «arusaamatustest» kaugemale ning «mõelda ümber meie sidemed Venemaaga».

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles