Rahutud venelased valisid kohalikke võimuesindajaid

Copy
Naine valimas Volgogradis kuberneri ja kohalikku volikogu.
Naine valimas Volgogradis kuberneri ja kohalikku volikogu. Foto: Dmitri Rogulin / TASS / Scanpix

Venelased käisid täna hääletamas kohalikel valimistel, mis panevad viimase seitsme aasta suurima protestilaine taustal proovile president Vladimir Putini ja tema liitlaste populaarsuse.

Kohalike omavalitsuste ja kuberneride valimised toimusid üle riigi, kuid lõviosa tähelepanust koondus Moskvasse. Viimastel nädalatel nõudsid seal kümned tuhanded inimesed vabu ja ausaid valimisi, sest võimud ei lasknud valimistel osaleda enamikel opositsioonikandidaatidel.

Politsei pidas mitmel meeleavaldusel kinni sadu inimesi ja kuigi enamik neist lasti kiirelt vabaks, siis mõnedele esitati süüdistused raskes rikkumises. Valimistele eelnenud nädalatel mõisteti neist viis kaheks kuni neljaks aastaks vangi.

Opositsioon ärgitab inimesi valimistel karistama Kremlit ja võimuerakonda Ühtne Venemaa.

«Täna võitleme Ühtse Venemaa monopoli hävitamise nimel,» ütles opositsioonijuht Aleksei Navalnõi pealinnas pärast valimas käimist.

Kuna Navalnõi liitlasi valimistele ei lastud, siis esitas ta plaani «Vali targalt». See ärgitab valijaid toetama poliitikuid, kel on suurim võimalus Kremli-meelseid kandidaate võita. Enamik sellistest poliitikutest on kommunistid.

Analüütikute arvates on hääletus peaproov 2021. aasta parlamendivalimisteks. Nüüd katsetatakse opositsiooni võimet toetajaid mobiliseerida ning võimude valuläve.

Õhustik pealinnas oli pidulik, sest seal tähistati nädalavahetusel iga-aastast Moskva linnapäeva koos tänavapidude, õhupallide ja massitantsudega.

Mõned valijad olid aga sünges meeleolus.

Ma ei saa sellest üle

Aljona Prohhorova, 46-aastane nelja lapse ema, oli suviste meeleavalduste jõuga mahasurumise pärast nii pahane, et registreeris end opositsiooni valimisvaatlejaks.

«Moskva on selle võikuse vastu,» ütles Prohhorova uudisteagentuurile AFP ühes valimisjaoskonnas linna edelaosas. «Ma ei saa sellest siiamaani üle.»

Prohhorova toetas Navalnõi strateegilise hääletamise plaani ning lisas, et ka tema 18-aastane tütar hääletab Navalnõi soositud kandidaadi poolt. 

Putin käis hääletamas oma tavalises valimisjaoskonnas Vene Teaduste Akadeemias. Seal näis ta pisendavat opositsiooni muret valimistele mittelastud kandidaatide pärast.

«Mõnedes riikides on sul 30, 50 või 100» kandidaati, ütles Putin ajakirjanikele. «See ei muuda nende töö kvaliteeti. Tähtis on kvaliteet, mitte kvantiteet.»

Valimistel osalemise keelu saanud Ljubov Sobol, kes on Navalnõi korruptsioonitõrjefondi advokaat, pidas pühapäeval toimuvaid valimisi näiteks sellest, kuidas võimud enam isegi ei teeskle demokraatlikke valimisi.

«See on demokraatlike valimiste ligiläheduse matus,» lausus nüüdseks protestide üks juhtidest, 31-aastane Sobol pärast hääletamist.

Analüüsifirma R.Politik juhi Tatjana Stanovaja sõnul paljastas Moskva kampaania kasvava lõhe võimude ja tavavenelaste vahel - võimud tahavad praegust olukorda hoida, tavavenelased aga poliitilist muutust.

«Moskva parlamendi valimised on muutunud proovikiviks võimude suutlikkusele seda uut reaalsust aktsepteerida,» lausus Stanovaja.

Moskvalase Aleksandr Majorovi (69) sõnul hääletab ta tavaliselt kommunistide poolt. Enamik Ühtse Venemaa liikmeid «hoolitsevad vaid iseenda eest», lausus ta, kuid suhtus skeptiliselt ka Navalnõisse.

Ühtne Venemaa, mis loodi 2001. aastal Putini toetamiseks, on viimastel aastatel toetust kõvasti kaotanud, sest inimeste palk väheb. Moskvas ei kandideeri ükski kandidaat Ühtse Venemaa nimekirjas.

Tähelepanu suurlinnadel

Moskva volikogu 45 liiget saab valida umbes 7,3 miljonit inimest. Linna meer, Putinile ustav Sergei Sobjanin, valiti tagasi ametisse eelmisel aastal.

Mujal riigis valivad venelased lisaks volikogudele ka 16 kuberneri.

Poliitikavaatleja Kirill Rogovi sõnul on Moskvas toimuvad valimised küll märkimisväärsed, kuid «põhisündmus» on teistes suurlinnades.

«Kas näeme seal protestihääletamist või mitte? Millises ulatuses?» küsis Rogov. Ta rõhutas valimiste tähtsust Peterburis, Kaug-Idas Habarovskis ning Siberi linnades Irkutskis ja Novosibirskis.

«Tänase Vene poliitika keskmes on suurlinnad,» rõhutas Rogov.

Suure luubi all on Peterburi kuberneri ametikoht, sest linna juhi kohusetäitja Aleksandr Beglov üritab vältida teist vooru. Beglov on Putini lähedane liitlane, kuid paljud peavad teda küündimatuks.

Anna Topilova (30) ütles, et valis Peterburi volikogu valimistel opositsiooni, kuid jättis kubernerivalimistel hääletamata. «See on mõttetu. Ma ei taha selles osaleda,» lausus ta AFP-le.

Moskva tulemused peaksid hakkama tulema pärast seda, kui jaoskonnad kell 20 (Eesti aeg sama) uksed sulgevad. Täielikud tulemused tulevad esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles