Selle aasta suurim idamaiste võitluskunstide võistlus toob Eestisse Baltikumi tippsportlased

Copy
Foto: Eesti Sportliku Ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon MTÜ

21. septembril toimub Sõle Spordikeskuses suurejooneline Eesti–Hiina sõprusele pühendatud wushu kung fu-võistlus. Vaatemängulist võistlust toetab Hiina saatkond, et Eesti noored leiaksid taas tee selle võrratu spordivaldkonna juurde.

Wushu kung fu-võitluskunst on otsekui keha keel, mis ühendab eri maade rahvaid. Võitluskunst on küll pärit Hiinast, aga tuntud kogu maailmas. See pole üksnes sport, vaid midagi hoopis enamat. Võitluskunst on kombinatsioon mõtetest ja kehakeelest, kunstist ja esteetikast, tugevusest ja oskustest. Koordinatsiooni loomine aju ja jäsemete vahel teeb sellest liikumiskunsti. Võitluskunst kannab endas ka kultuuri. Viimaste aastate jooksul on suhted Hiina ja Eesti vahel aina tihedamaks muutunud. Mullu septembris külastas president Kersti Kaljulaid Hiinat ja kohtus sealse presidendi Xi Jinpingiga, kellega lepiti kokku vastastikuses kultuuritutvustamises. Hiina võitluskunst avab hiina rahva olemuse. Olles üks esinduslikem osa Hiina kultuurist, kombineerib võitluskunst Hiina ajaloolisi traditsioone ja kultuurilisi emotsioone. Võitluskunsti tutvustades loodame edendada Hiina ja Eesti inimeste vastastikust mõistmist ja sõprust.

Kellele sobib wushu kung fu?

Hiina suursaadik Li Chao sõnul on olemas üks vana hiina ütlus, mille kohaselt peaks inimene austama nii kirjasõna kui võitluskunsti. "wen wu shuang quan", mis tähendab, et inimene tunneb hästi nii kirjanduslikku käsku kui ka võitluskunstiga.

Hiina võitluskunst puudutab kõiki eluvaldkondi.

See rõhutab austusvaimu, tagasihoidlikkust, kannatlikkust, enesedistsipliini, vastutust ja austust.

Suursaadik ütleb, et võitluskunsti harjutamine ei paranda mitte ainult füüsilist vormi, vaid mängib olulist rolli ka tahte ja moraali kujundamisel. Võitluskunst hõlmab endas eri vorme ja mustreid, mida saab õppida ka koolis. See on nii mitmekülgne, et igaüks võib leida endale sobiva võitlusala. 

Foto: Eesti Sportliku Ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon MTÜ

Kui populaarne on wushu kung fu Hiinas?

Pika ajalooga võitluskunst on Hiinas väga populaarne, mainib suursaadik ja kinnitab, et Hiina peab võitluskunstide valdkonna uuendusi, arendamist ja säilitamist väga oluliseks. 2016. aastal avaldas Spordi Riigi Üldhalduse Wushu spordikorralduskeskus Hiina wushu arengukava aastateks 2016–2020, mille eesmärk on edendada võitluskunstide kultuuri hästi korraldatud, põhjalikku, koordineeritud ja jätkusuutlikku arengut. Hiina võitluskunst kätkeb endas kõigile sobivust, kaitse , rünnakuoskust (enesekaitseks) ja kunsti ning kultuuri väärtustamist. Võitluskunstide populaarsuse tõttu korraldatakse igal aastal palju wushu kung fu võistlusi kogu maailmas. Võistlejatest konkurendid on tihti ka sõbrad, kel üksteiselt palju õppida. Hiina suursaadik Li Chao on kindel, et wushu kung fu (võitluskunstide) kaudu hinnatakse ja aktsepteeritakse hiina kultuuri kogu maailmas üha enam.

Kung fu areng Eestis

Föderatsiooni president Priit Kõrve ütleb, et Eestis korraldatavatel võistlustel osaleb palju rahvusvahelisel tasemel edukaid sportlasi nii meilt kui ka naaberriikidest. Praegu veel registreerimine käib, kuid teada on, et seekord on meile tulemas on kõrgel tasemel sportlased. Eestit esindab väga häid tulemusi toonud Anete Kõrve, kes on mitmekordne Euroopa meister juunioride vanuseklassis: 2018 kuld, 2019 hõbe ja pronks. Tal on kokku kümmekond EU võistluste medalit, 2017 MMilt 9. koht.

Eesti–Hiina sõprusele pühendatud võistlus wushu kung fu’s toimub laupäeval,

21. septembril Sõle Spordihoones.

Avatseremoonia 13.00–14.30

Tseremoonial esineb ka armastatud laulja INGER!

Võistlus on pealtvaatajatele TASUTA! Tule veeda sportlik laupäev ja avasta enda jaoks idamaiste võitluskunstide imeline maailm!

www.competitionbook.com

www.wushu.ee

Vido otseülekanne Youtube kanalis

https://www.youtube.com/c/WushuTV-Competitionbook/live

Copy
Tagasi üles