4 põhjust, miks võtta lemmikloom varjupaigast

Copy
Foto: Shutterstock

Plaanid uue ustava sõbra võtta varjupaigast? Selgitame, mida pead sel puhul teadma ning miks on see sinu elu parim otsus. 

Kui soovid uue lemmiku võtta varjupaigast, siis tutvu kõigepealt erinevate varjupaikadega ning nende pakutavate tingimustega. Ära piirdu üksnes oma kodulinnaga, vaid vaata ringi mujalgi. Loomade varjupaigad tegutsevad üle kogu Eesti kõikides suuremates maakondades (uuri täpsemalt siit).

Paljude varjupaikade kodulehtedel on üleval hoiulolevate loomade fotod ning lühikirjeldus, kus on kirjas nende leiukoht, vanus, tõug, välimus ning varjupaigas tehtud meditsiinilised protseduurid. Kindlasti tasub uurida, kas varjupaigal on infot looma varasema elu kohta, näiteks kas ta on elanud õues või toatingimustes, sest täiskasvanud loomal võib olla hoopis teistsuguse elukeskkonnaga keeruline harjuda. Samuti ära pelga küsida näpunäiteid looma toitmise, hooldamise või lemmikuga kaasnevate kulude kohta.  

Enne lõpliku otsuse tegemist suhtle varjupaiga töötajatega, sest nemad tunnevad oma hoolealuseid, oskavad rääkida varjupaigas olevate loomade iseloomust ning soovitada, milline loom just sulle ning sinu koju kõige paremini sobib. Osa varjupaiku külastab enne lõplikku loovutamist potentsiaalse uue omaniku kodu veendumaks, et keskkond on loomale sobiv ja ohutu, kuid see on pigem erandlik. Väga tähtis on soovid ja võimalused põhjalikult läbi mõelda, sest nii olete mõlemad õnnelikud, nii sina kui ka su uus sõber.

Varjupaigast looma võttes tuleb sul tasuda loovutustasu, mis katab ravi- ja hoolduskulud selle aja eest, mis loom varjupaigas veetis. Tasu suurus võib olla varjupaikades erinev varieerudes 20–70 euroni. Üldjuhul allkirjastatakse looma üleandmisel loovutusleping, kus on kirjas info looma leidmise või varjupaika toomise kohta, sh looma vanus, liik, sugu jne, ning ülevaade varjupaigas tehtud protseduuridest. Kui pärast looma koju viimist tekib muresid või küsimusi, siis tasub julgelt varjupaika pöörduda ning nõu küsida.

  • Kontrollitud tervis: varjupaigas vaatab veterinaar looma põhjalikult üle. Varjupaigast võetud loomad on steriliseeritud/kastreeritud, vaktsineeritud, saanud ussi- ja kirbutõrje ning neile on paigaldatud mikrokiip. Seega saad võrdlemisi väikse loovutustasu eest looma, kellele on kõik põhilised protseduurid juba tehtud. Lisaks pole vaja lemmiku tervise pärast muret tunda ning ühtlasi pääsed üsna suurtest kulutustest.
  • Kombed selged: kui võtad varjupaigast täiskasvanud looma, siis ei pea sa muretsema selle pärast, kuidas teda välja õpetada, harjutada tualetis käima või kui suureks ta kasvab. Täiskasvanud loomal on nii kombed kui ka välimus juba välja kujunenud ning saad valida endale täpselt sobiva looma. Kui otsustad võtta kiisupoja või kutsika, siis jagavad varjupaiga töötajad hea meelega näpunäiteid looma õpetamiseks.
  • Heategu, mis muudab maailma natuke paremaks: kui võtad looma varjupaigast, siis vabastad seal koha järgmisele hädas olevale loomale, keda loodetavasti ootab peatselt sama mõnus uus algus nagu sinu uut lemmikutki.
  • Hea ja truu sõber: varjupaigast võetud loom on mõnus kaaslane ja pereliige. Võid kindel olla, et väheneb sinu stressitase ning on väga mõnus, kui keegi sind koju jõudes juba kannatamatult ootab.

Kui võtad koera, siis peaks sul kodus olema:

Kvaliteetne toit

Selleks, et koer oleks terve ja elujõuline, vajab ta täisväärtuslikku toitu. Loomale peaks pakkuma kuivtoitu, märgtoitu ning aeg-ajalt poetama meeleheaks maitsvaid maiuseid. Loomapoes on saada erinevast materjalist ning mitmesuguse suuruse ja kujuga kausse, kust koeral on hea süüa ja juua.

Puur

Koera võiks juba varakult harjutada transpordipuuriga, et sellest ei saaks tema jaoks ebameeldivat ja hirmsat kohta. Harjutamiseks võib puuri pista mõne lemmikmänguasja või pakkuda puuri mineku eest preemiaks maiust.

Aedik

Kui soovid koeral silma peal hoida, siis on selleks sobivaim lahendus aedik. Paljud aedikud on kokkuvolditavad ning võtavad tänu sellele vähe ruumi.

Kaela- ja jalutusrihm

Selleks, et lemmikuga õues käimine oleks mugav ja turvaline, peaks soetama kvaliteetse kaelarihma, tänu millele on lemmik pimedal ajalgi autodele hästi nähtav, ning turvalise ja käepärase jalutusrihma.

Mänguasjad

Selleks, et peletada uue parima sõbra igavust ning hoida teda pahandustest eemal, tasub koju varuda erinevaid mänguasju. Kõikide mänguasjadega ei ole koera soovitatav üksi koju jätta ning lemmikloomapoe müüjad oskavad nõu anda, millised neist on õiged ja ohutud.

Pesa

Isiklikus pehmes pesas tunneb koer end mõnusalt ja turvaliselt ning seal on tal hea silm looja lasta.

Kui võtad kassi, siis peaks sul kodus olema:

Kvaliteetne toit

Toidu pealt ei tohi kokku hoida ning tasub investeerida kõrge lihasisaldusega ja täisväärtuslikku toitu. Samuti tuleb toidu valimisel arvestada tõugu ning muid eripärasid ning tingimata peaks toidu ostma loomapoest või -kliinikust. Valikus on väga erineva koostise ja pehmusega kuivtoitu, ent aeg-ajalt peaks kassile pakkuma märgtoitu.  

Sööginõud

Kuna kassid ei kipu väga jooma, siis võiks kodus lisaks söögikausile olla vähemalt kaks veekaussi ning kausse võiks panna erinevatesse kohtadesse. Tasub katsetada erinevate materjalidega ning leida kassile meelepäraseim.

Mänguasjad

Koju peaks varuma rohkelt mänguasju, sest kiisude eelistused on erinevad. Kui oled kokku kogunud teatud tüüpi mänguasju ning kass nendega ikkagi ei mängi, ei tähenda see seda, et kassil puudub igasugune mänguhuvi. Tõenäoliselt pole sa «seda õiget» lihtsalt veel leidnud. Võid kindel olla, et mängimine lööb lemmiku silma särama ning süstib temasse veelgi rohkem lusti ja elurõõmu.

Kassiliiv ja liivakast

Liivakasti valimisel on tähtis, et see oleks piisavalt suur ning kass saaks seal vabalt ümber keerata ning kaevata ja kraapida. Lisaks peab kass liivakastile vabalt ligi pääsema ning see võiks paikneda varjulisemas kohas, et loom saaks seal privaatselt toimetada. Põhiline on meeles pidada, et hea kassiliiv ei tolma ega lõhna ning neelab kergesti vedelikke. Paakuvad kassiliivad on veidi kallimad kui mittepaakuvad, kuid nende kasutamine on ökonoomsem.

Kraapimispuu

Selleks, et kass ei kratsiks katki mööblit, lauajalgu või tapeeti, peaks kodus kindlasti olema kraapimispuu. Kass ei kraabi pahatahtlikkusest, vaid seetõttu, et see on nende jaoks vajalik ja tähtis. Seeläbi märgistavad nad territooriumi, teritavad küüsi ning saavad ennast lihtsalt mõnusalt venitada.

Pesa

Mõnusas, pehmes ja soojas pesas tunneb kass end hästi ning tal on oma kindel koht, kus puhata. Vahvad koobas-pesad pakuvad kiisule varju ja turvatunnet, mida just kassid eriti oluliseks peavad.

www.petcity.ee

Copy
Tagasi üles