Microsofti tipptegijad avaldavad murrangulise raamatu digiajastu ohtudest

Copy
Brad Smith.
Brad Smith. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Microsofti juht Brad Smith ja kommunikatsiooni- ning välissuhete juht Ann Browne avaldavad teisipäeval, 10. septembril Penguin Press kirjastuse alt murrangulise teose digitaalse maailma tööriistadest ja relvadest: «Tools and Weapons: The Promise and the Peril of the Digital Age».

Raamatu eessõna on kirjutanud Bill Gates, kes iseloomustab teost kui teejuhti, mis võtab mõtlemapanevalt ja selgelt kokku tänased tehnoloogiamaailma kõige kaalukamad debatid.

Teos on kirjutatud narratiivses ja mitte ilukirjanduslikus formaadis – autorid kasutavad erinevate digitaalsete ohtude mõtestamiseks lugusid tänapäevast ja ajaloost.

Autorid lähtuvad uskumusest, mille kohaselt kannab maailma muutev tehnoloogia vastutust uue reaalsuse ja selles loodud keskkonnas turvalisuse tagamise eest. Selle nägemuse kohaselt on informatsiooni tehnoloogiast saanud nii võimas töövahend kui ka hirmuäratav relv. Selle tarvis on vaja uut lähenemist tehisintellekti jt sarnaste veelgi võimsamate tehnoloogiliste leiutiste tarvis. Ettevõtted, kes loovad sääraseid tehnoloogiaid, peavad tulevikus võtma veelgi rohkem vastutust ja valitsused olema jällegi paindlikumad ning mõistma, mida ning kuidas innovatsiooni kontekstis reguleerida. 

Teema on mõeldud kõnetama kõiki huvilisi, keda huvitab digitaalse ajastu kontekstis demokraatia, küberturvalisus ja kõikvõimalikud tehisintellektiga kaasnevad väljakutsed.

Vaata raamatu põhiteemasid avavat videolugu sellest, kuidas innovatsiooni ja tehisintellekti ainese ühine mõtestamine aitab lahendada erinevaid globaalseid väljakutseid. Põhiliseks lähtepunktiks on ühiskondliku kogukondlikkuse suurendamine - nagu näiteks jõukohase elukoha omamine endale huvipakkuva töökoha lähedal jne. Raamatu autorid võrdlevad videoloos  turvalisust täna ja turvalisust Stasi vangilaagris. Selle teema valguses tõmmatakse mõtlemapanevalt paralleele maailma suurima küberrünnakuga WannaCry, mis haavas tugevalt sotsiaalsest infrastruktuuri erinevates riikides. 

Raamat ilmub USAs Penguin Pressi kirjastuse egiidi all. Erinevates riikides on sõlmitud kokkulepped mitmete teiste juhtivate kirjastajatega. 

Raamatu müügitulu ei lähe autoritele, vaid ettevõtte väärtuste propageerimiseks.

Foto: Raamat
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles