Orkaan Dorian hävitas 90 protsenti Bahama saare taristust (2)

Copy
Abaco saarest ei ole pärast orkaan Doriani hävitustööd palju järel.
Abaco saarest ei ole pärast orkaan Doriani hävitustööd palju järel. Foto: Fernando Llano / AP / Scanpix

USA abiorganisatsiooni esindaja sõnul näeb orkaan Doriani hävitustöö välja nagu Bahamale oleks tuumapomm visatud. Esialgsete hinnangute kohaselt võib olla hävinud 90 protsenti mõne saarestiku piirkonna taristust.

Viienda kategooria orkaan hävitas Bahamal umbes 13 000 hoonet ning nõudis vähemalt 43 inimelu, kuigi arvatakse, et see arv kasvab rusudest välja toodud inimeste arvelt.

Päästekoer Mika tegeleb Bahamal rusude alt ohvrite otsimisega.
Päästekoer Mika tegeleb Bahamal rusude alt ohvrite otsimisega. Foto: ZACH FAGENSON / REUTERS / SCANPIX

«Mind hämmastas hävituse fokusseeritud olemus,» märkis USA rahvusvahelise arengu agentuuri administraator Mark Green, lisades, et mõned piirkonnad Abaco saarestikus näevad välja, nagu sinna oleks tuumapomm visatud.

Üle-eelmise pühapäeva pärastlõunal Bahamat tabanud Dorian oli tugevnenud viienda kategooria orkaaniks, mille tuulte kiirus ulatus 300 kilomeetrini tunnis, puhanguti isegi kuni 350 kilomeetrini tunnis.

Üks põhjuseid, miks torm nii laialdast hävingut külvas, oli selle aeglane liikumiskiirus. Orkaan püsis Bahama kohal ligi 48 tundi.

Häving Abaco saartel.
Häving Abaco saartel. Foto: LOREN ELLIOTT / REUTERS / SCANPIX

Ametnike hinnangute kohaselt on Abacol hävinud või saanud kahjustada umbes 90 protsenti taristust. ÜRO Maailma Toiduprogrammi hinnangul vajab ligi 70 000 inimest toiduabi ja peavarju. Piirkonnas elab kokku 400 000 inimest.

Paljud kõige raskemini kannatada saanud piirkondade elanikud on saartelt lahkunud. Ligi 3500 inimest on evakueeritud lennukite ja laevadega Nassaule, laupäeval aga saabus Floridasse kruiisilaevaga 1400 inimest.

Abaco saarelt evakueerimist ootavad inimesed.
Abaco saarelt evakueerimist ootavad inimesed. Foto: LOREN ELLIOTT / REUTERS / SCANPIX

Mõned Abaco elanikud on kriitilised valitsuse reageerimise osas, öeldes, et abi ei ole õigeaegselt saabunud.

«Nad ei ole meie aitamiseks midagi teinud,» lausus kohalik elanik Tepeto Davis Reutersile. «Me kannatame ja mitte keegi ei hooli meist. Me pidime imema toruga kütust hävitatud autodest, et transportida vigastatud inimesi. Pole kütust, pole toitu, pole arstimeid ja pole vett.»

Lisaks on ametnikud mures, et Nassau ei suuda kõiki kodu kaotanud inimesi vastu võtta ning vaja on alternatiivseid lahendusi.

«Me võime kaaluda telklinnaku ja konteinerlinnaku varianti, need võivad meid aidata,» lausus riikliku eriolukordade teenistuse juhataja Stephen Russell. «Töökohad võivad kujuneda praegu probleemiks, kuid pikemas plaanis suudame neid majutada.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles