Pariis: on tulnud aeg leevendada pingeid suhetes Venemaaga (1)

Copy
Prantsuse kaitseminister Florence Parly (vasakult esimene), Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian (vasakult teine), Vene välisminister Sergei Lavrov (paremalt teine) ja Vene kaitseminister Sergei Šoigu esmaspäeval Moskvas pärast neljapoolseid kõnelusi pressikonverentsi andmas.
Prantsuse kaitseminister Florence Parly (vasakult esimene), Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian (vasakult teine), Vene välisminister Sergei Lavrov (paremalt teine) ja Vene kaitseminister Sergei Šoigu esmaspäeval Moskvas pärast neljapoolseid kõnelusi pressikonverentsi andmas. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian kutsus esmaspäeval Prantsuse ja Venemaa välis- ja kaitseministrite kohtumisel leevendama pingeid suhetes Moskvaga.

«Aeg on küps töötada usaldamatuse vähendamise suunas,» ütles Le Drian Moskvas antud pressikonverentsil. 

Le Drian ja kaitseminister Florence Parly osalesid esimesel niinimetatud «2+2» formaadis kohtumisel Venemaaga, mille Pariis pärast Krimmi okupeerimist 2014. aastal peatas. 

Venemaa ja Euroopa suhted on alates 2014. aastast järsult pingestunud, Euroopa Liit ja USA kehtestasid seoses Krimmi annekteerimise ja Ukraina separatistide toetamisega Moskva suhtes rea sanktsioone.

«Me oleme tulnud siia pakkuma Vabariigi presidendi nimel välja uue usalduse ja julgeoleku päevakorra,» lausus Le Drian. Parly sõnul on «tähtis teineteisega rääkida, et vältida arusaamatusi ja pingeid». 

Ven välisminister Sergei Lavrov nimetas edusamme Vene-Prantsuse sidemete taastamisel «võimalikuks ja vajalikuks». 

Pantsuse president Emmanuel Macron on asunud suhteid soojendama, uuendades kõrgetasemelisi diplomaatilisi kontakte ja võõrustades 19. augustil enne G7 tippkohtumist Lõuna-Prantsusmaal Vene presidenti Vladimir Putinit. 

Macron ja Putin vestlesid pühapäeval telefonitsi, nimetades 70 vangi vahetust Venemaa ja Ukraina vahel sammuks rahupüüdluste edasiarendamisel. Vestluses kinnitati, et jätkub töö Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja Ukraina tippkohtumise korraldamiseks septembris Pariisis. 

Le Drian ütles esmaspäeval, et pärast vangide vahetust Kiievi ja Moskva vahel on «avanenud võimaluse aken rahu toomiseks Ukrainasse».

Vangide vahetus tekitas hea tahte, mida tuleb tugevdada, ütles välisminister. «Praegu ei ole veel aeg sanktsioone tühistada. Kuid oleme tunnistajaks uuele mõtteviisile, mida me ei ole aastaid näinud.»

Vene kaitseminister Sergei Šoigu näeb enda sõnul Vene ja Prantsuse kaitseministeeriumite vaadete lähenemist ja Parly avaldas lootust, et kohtumine annab tõuke ühiste töösuundade määratlemisele, mida saaks lähinädalatel ja -kuudel edasi arendada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles