Lõuna-Korea ja Jaapan veavad taas vägikaigast

Frank Jüris
, Eesti Välispoliitika Instituudi nooremteadur
Copy
Lõuna-Korea hävitaja Sejong Suur 25. augustil Dokdo/Takeshima saarte vetes õppustel, kus harjutati vaidlusaluste Dokdo/Takeshima saarte kaitsmist. Riigi esimest raketitõrjesüsteemiga Aegis varustatud alust saatsid veel üheksa sõjalaeva ja kümme sõjalennukit.
Lõuna-Korea hävitaja Sejong Suur 25. augustil Dokdo/Takeshima saarte vetes õppustel, kus harjutati vaidlusaluste Dokdo/Takeshima saarte kaitsmist. Riigi esimest raketitõrjesüsteemiga Aegis varustatud alust saatsid veel üheksa sõjalaeva ja kümme sõjalennukit. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Šveitsi sõber küsis minu käest naiivselt, miks Eesti liitus NATOga ja miks Eesti ei valinud pärast iseseisvuse taastamist Šveitsi kombel erapooletuks jäämist.

Nii nagu meie Aasia kolleegid peaksime üha rohkem muretsema arengute pärast Vaikse ookeani regioonis, kus pead on tõstmas üha enesekindlam Hiina, kus Põhja-Korea raketikatsetused on saanud argireaalsuseks ning kus Ameerika Ühendriikide liitlaste vahelist poliitilist diskursust juhivad endiselt ajaloolised ja geograafilised rivaliteedid. Pikemalt ajaloolist tagapõhja lahkamata keskendun hiljuti Lõuna-Korea ja Jaapani vahel puhkenud kaubandussõjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles