Mogherini kinnitas Havannas EL-i soovi tihendada suhteid Kuubaga

BNS
Copy
Kuuba sõdur Havannas.
Kuuba sõdur Havannas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini kinnitas esmaspäeval Havannas ühenduse soovi tihendada ja tugevdada kaubandussuhteid Kuubaga ajal, mil Washington tugevdab survet saareriigile.

«Kuuba on meie jaoks võtmetähtsusega partner,» ütles Mogherini kõnelustel Kuuba välisministri Bruno Rodriguezega.

USA president Donald Trump on karmistanud sanktsioone Havanna suhtes seoses inimõigusrikkumiste ja toetusega Venezuela režiimile.

Eelmisel nädalal teatas USA otsusest piirata summasid, mida Kuuba taustaga ameeriklased saavad kodumaale sugulaste toetamiseks saata.

Trump aktiveeris ka seaduse, mis võimaldab Kuuba taustaga ameeriklastel nõuda hüvitist kompaniidelt, mis ajavad äri Kuuba riigiga. See puudutab paljusid Euroopa Liidu firmasid. Brüssel peab seda ebaseaduslikuks ning on lubanud kaitsta Euroopa investeeringuid ja Euroopa majanduslikku kohalolekut Kuubal.

Esmaspäeval pidasid EL-i ja Kuuba ametnikud 2016. aastal loodud kahepoolse nõukogu istungi. Eelmine istung leidis aset mullu mais Brüsselis.

«Teise nõukogu (istungi) pidamine on tõestus edust suhetes EL-iga,» ütles Rodriguez.

Lähenemine on end ära tasunud, sest EL on praegu suurim investor Kuubal ja ka saareriigi suurim kaubanduspartner. 2018. aastal ulatus kaubavahetus 3,47 miljardi dollarini.

Alates 2008. aastast on EL eraldanud 200 miljonit eurot arengu toetamiseks Kuubal, seda põllumajanduse, toidujulgeoleku, keskkonna ja kliimamuutuse valdkonnas.

«Me oleme praegu parimas hetkes 25 aastat kestnud suhetes Kuuba ja Euroopa Liidu vahel,» ütles EL-i suursaadik Kuubal Alberto Navarro AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles