Guterres: äärmusrühmitus Islamiriik on Afganistanis endiselt vastupidav

BNS
Copy
Äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad.
Äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad. Foto: SIPA/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres hoiatas, et äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on Afganistanis endiselt vastupidav, seda hoolimata sealse valitsuse ja rahvusvahelise vägede sagedastest operatsioonidest džihadistide vastu.

Guterres ütles esmaspäeval levitatud raportis ÜRO Julgeolekunõukogule, et juuni keskpaigast septembri alguseni leidis Aftanistanis aset 183 vahejuhtumit, mida seostatakse IS-i võitlejatega. Seda on ligi kaks korda rohkem kui samal ajal 2018. aastal.

ÜRO peasekretär koostas raporti enne seda, kui USA president Donald Trump lõpetas järsult jõupingutused poliitilise kokkuleppe saavutamiseks Afganistani islamiliikumisega Taliban.

Raportis märgitakse, et Afganistani «muutlik julgeolekuolukord on väga murettekitav». Dokumendis viidatakse otsestele ohtudele 28. septembril peetavale presidendivalimistele, «mis võivad heidutada paljusid afgaane mitte hääletama».

Guterres kutsus Talibani ja Afganistani relvarühmitusi hoiduma valimisametnike, kandidaatide ja valijate ähvardamisest või ründamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles